Prezentujemy przepis na wyjątkowe bomby kapustne, które dla większości osób są nawet lepsze niż gołąbki. To danie jest naprawdę świetne.
Liście młodej kapusty umyj. Przygotuj duży garnek i wsadzić do niego umyte liście. Ugotuj kapustę w osolonej wodzie. Po zagotowaniu ostudź młode liście I odetnij twarde części.
Teraz możesz przygotować nadzienie. Warzywa i zioła umyj i osusz. Filety z kurczaka umyj i osusz, pokrój w kostkę i dopraw przyprawą do kurczaka. Pomidory także pokrój w kostkę. Szczypiorek oraz koperek posiekaj. Wszystkie pokrojone produkty umieść w misce i wymieszaj.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wsyp go do miski, wymieszaj. Farsz dopraw solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wszytko wymieszaj. Teraz możesz zacząć przygotowywać zawijasy.
Rozłóż liście ugotowanej sałaty na stolnicy. Na każdy z nich nałóż uformowaną kulkę farszu i zawiń brzegi kapusty, zakrywając farsz i tworząc „bomby”. Gdy wszystkie 14 zawiniątek będzie gotowych przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je dokładnie olejem i wsadzić wszystkie „bomby”.
Do małej miseczki przelej śmietanę, dodaj przeciśniętego przez praskę czosnek i dopraw solą, wymieszaj. Takim sosem zalej zawiniątka. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wsadź do niego naczynie z „bombami” i piecz przez 40 minut. Przed podaniem posyp danie świeżo posiekanymi ziołami, potrawa będzie bardziej aromatyczna.
Smacznego!