Sąsiadka zdradziła mi przepis na pieczonego kurczaka z marchewką. Smakuje obłędnie.
Kurczaka z warzywami możemy przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiaj przedstawię propozycję na pieczonego kurczaka z ziemniakami i marchewką. Całość wygląda rewelacyjnie, zapach sam zaprasza do jedzenia, a smak soczystego i miękkiego kurczaka jest obłędny.
Warzywa pieczone w towarzystwie mięsa nabierają wyrazistego, oryginalnego smaku, którego nie uzyskamy gotując je osobno. Podczas pieczenia smaki wzajemnie się przenikają i nadają potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.Ziemniaki i marchewka rozpływają się w ustach i najszybciej znikają, mimo że głównym bohaterem dania jest kurczak.
Składniki (na 2 porcje):
Marynata do mięsa:
- 4 pałki kurczaka
- słodka papryka- 1 łyżeczka
- oliwa- 2 lub 3 łyżki
- sól
- pierz
Reszta składników:
- marchewki- 5szt.
- ziemniaki- 6,7szt. średniej wielkości
- oregano- czubata łyżeczka
- zioła prowansalskie- czubata łyżeczka
- sól- płaska łyżeczka
- oliwa- 4 łyżki
Wykonanie:
Pałki z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i wkładamy do miski. Dodajemy 2 lub 3 łyżki oliwy i mieszamy tak, by pokryła dokładnie nasze mięso. Następnie każdą pałkę z osobna obsypujemy z każdej strony przyprawami: pieprzem, solą i słodką papryką.
Tak przygotowane pałki przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. trzy godziny. Po upływie tego czasu zajmujemy się przygotowaniem reszty składników. Ziemniaki kroimy na małe kawałki, nie za duże, nie za małe, a marchewkę kroimy w słupki.
Warzywa dajemy do miski dolewając do nich 4 łyżki oliwy i posypując oregano, ziołami prowansalskimi oraz solą. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub po prostu ręką. Dużą blachę natłuszczamy oliwą, wystarczą 4 łyżki, tak by nie było też zbyt tłusto.
Mięso z warzywami przekładamy na wysmarowaną blachę. Jeśli na dnie misek pozostały resztki marynaty, można je również dołożyć. Blachę wraz z przygotowanym daniem przykrywamy folią aluminiową, matową stroną folii na zewnątrz. Wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika na 80 min.
Sposób pieczenia ze względu na warzywa odbywa się w dwóch etapach. Najpierw pałki z ziemniakami i marchewką przykryte folią aluminiową pieczemy w piekarniku przez 60 min w 170 stopniach. Grzanie od dołu plus grzanie z termoobiegiem.
Po tym czasie zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. 6. Danie jest gotowe, gdy warzywa i mięso są miękkie i zrumienione. To właśnie po to są dwa etapy pieczenia, by na końcu lekko zrumienić składniki potrawy.
Najlepszym rozwiązaniem jest sprawdzenie miękkości, ponieważ każdy piekarnik piecze troszkę inaczej i warto pod koniec obserwować nasze danie. Kurczaka z ziemniakami i marchewką przekładamy na talerze i w razie potrzeby lekko solimy. Smacznego 🙂