Ta pyszna sałatka jest bardzo lekka i sycąca. Hit każdej imprezy. Goście chwalą więc dzielę się przepisem
Sałatka, to zawsze dobry pomysł. Można ją jeść zarówno na śniadanie, czy kolację, doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju przyjęciach, czy grillach.
Najpopularniejsza polska sałatka to z pewnością Jarzynowa, najczęściej robimy także sałatkę Grecką czy Cezar. Sałatki mogą być zarówno wytrawne jak również na słodko.
Dzisiaj propozycja wytrawnej wersji i pomimo dodania majonezu, sałatka naprawdę może zaskoczyć lekkością.
Składniki:
- 500g ulubionej szynki (najlepiej jednak nie za tłustej)
- 3 jajka rozmiar L lub 4 rozmiar M
- 1 górek zielony lub konserwowy
- 1 papryka czerwona
- kukurydza z puszki ( dwie małe puszki)
- 4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Ugotuj jajka na twardo. Szynkę, ogórka i paprykę pokrój w średnią kostkę i wsyp do miski, następnie dodaj odcedzoną kukurydzę, dokładnie wymieszaj. Pokrój w kostkę ugotowane jajka i dodaj do reszty składników, dopraw solą, pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki, zamieszaj.
