Pyszne sałatki z pieczarkami na odchudzanie. Odkąd znam te przepisy – stale chudnę, a jem je nawet wieczorem.

Przygotowanie smacznej, oryginalnej i estetycznej sałatki to prawdziwa sztuka, a stworzenie sałatki dietetycznej jest nie lada wyzwaniem.

Do stworzenia pysznej, zdrowej sałatki warto wykorzystać pieczarki – te smaczne, aromatyczne i niskokaloryczne grzyby dodadzą uroku każdej potrawie. Poniżej kilka prostych i efektownych przepisów na sałatki z pieczarkami.

Sałatka z pieczarkami i kurczakiem

Składniki:

  • 150 g pieczarek
  • 1 podudzie z kurczaka
  • 200 g kapusty chińskiej
  • 5 pomidorków cherry
  • 1,5 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka majonezu (w wersji dietetycznej jogurtu naturalnego)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Podudzie z kurczaka natrzyj przyprawami i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone mięso pokrój na duże kawałki. Pokrojone w plasterki pieczarki usmaż na oliwie. Kapustę posiekaj, a pomidorki przekrój na połówki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i polej dressingiem przygotowanym z musztardy i majonezu/jogurtu. Na koniec posyp sałatkę orzechami.

Sałatka z pieczarkami i ogórkiem

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 2 świeże ogórki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu
  • ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Pieczarki pokrój na ćwiartki i usmaż je na niewielkiej ilości masła. Ugotowane jajka obierz i pokrój w grubą kostkę. To samo zrób z ogórkiem. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj majonez/jogurt i przyprawy.

Sałatka z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 100 g twardego, chudego sera
  • 250 g szynki
  • 80 g kukurydzy konserwowej
  • 120 g fasoli z puszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Pieczarki pokrój w plasterki, a szynkę w paski. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Oddzielnie usmaż szynkę i pieczarki. Wymieszaj usmażone składniki ze startym serem oraz kukurydzą i fasolą z puszki. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt wymieszany z musztardą, całość dopraw do smaku.

error: Treść zabezpieczona !!