Te pomidorki ze słoika zachwycają swoim smakiem. Przygotuj lepiej więcej słoików na chłodne dni

Kiedy lato obdarowuje nas w rozmaite owoce i warzywa, grzechem byłoby nie skorzystać z okazji zachowania czegoś na zimę.

Idealnie nadają się do tego pomidory, które można przyrządzić w prosty i szybki sposób. W solonej wersji są nie tylko bogate w witaminy, ale także stanowią świetny dodatek do obiadów czy kolacji.

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • koper
  • pietruszka
  • liście chrzanu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki stołowe soli

Przygotowanie

Najlepiej nadają się te pomidory, których średnica nie przekracza 5-6 centymetrów. Powinny być zebrane jeszcze lekko niedojrzałe. Umyj je i wykonaj kilka nakłuć wykałaczką w okolicy ogonka.

Włóż je do słoików. Sól i cukier rozpuść w zimnej wodzie, po czym zalej pomidory tak przygotowaną mieszanką.

Obierz czosnek i każdy ząbek przetnij na pół. Wrzuć po kilka kawałków do słoików. Dodaj także liście pietruszki i chrzanu oraz koper.

Mocno zakręć słoiki. Powinny stać w temperaturze pokojowej jeden lub dwa dni, by były odpowiednie do podania, ale nie musisz się spieszyć.

Możesz przechować je w spiżarni, by dopełniły smak Twojego obiadu w chłodne dni, kiedy to najbardziej tęskni się za darami lata. Solone pomidory to nie tylko świetna przekąska lub dodatek do obiadu na każdą porę roku, ale także bomba witaminowa.

Nie tracą żadnych właściwości poprzez zamknięcie ich w słoikach – przeciwnie, zyskują smak oraz witaminy z czosnku oraz liści. Przygotowanie ich nie zajmie dłużej niż 20 minut.

error: Treść zabezpieczona !!