Ten sos jest doskonały do wszelkiego rodzaju mięs. Idealnie pikantny i aromatyczny. Już nigdy więcej nie sięgniesz po ketchup!

Dziś podzielić się chce z Wami świetnym przepisem na znakomity sos adżika. Doskonale uzupełni on smak nie jednego dania. Doskonały do wszelkiego rodzaju mięs. Idealnie pikantny i aromatyczny. Już nigdy więcej nie sięgniesz po ketchup!

Składniki:

  • 400 g pomidora
  • 1 słodko-kwaśne jabłko
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek ziół
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka chmeli-suneli
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
  • 1 szczypta chilli

Przygotowanie:

Posiekaj zioła. Najlepiej użyj pietruszki, koperku i kolendry.

Zetrzyj obrane jabłko na tarce.

Wymieszaj zioła i jabłko, przeciśnij przez praskę czosnek. Zmiel pomidory używając maszynki do mięsa i również dodaj je do miski.

Dodaj przyprawy, sól i dobrze wymieszaj. Możesz dodać więcej pieprzu dla ostrości lub innych ulubionych przypraw według gustu.


Sos jest gęsty, umiarkowanie pikantny i aromatyczny. Pasuje idealnie z każdym daniem mięsnym, pieczonym lub wędzonym oraz grillowanym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!