W połączeniu z 33 liśćmi wiśni, 33 liśćmi malin i 33 liśćmi czarnej porzeczki, tworzy nie tylko smakowitą mieszankę, ale również posiada mnóstwo innych korzystnych właściwości. Zaliczyć można do nich m.in. zdolność do obniżania ciśnienia krwi, wzmocnienia odporności oraz detoksykacji organizmu.
Zacznij od umycia aronii. Następnie, do rondla dodaj 800 ml wody i podgrzewaj na wolnym ogniu pod przykryciem. Poczekaj, aż zawartość rondla zacznie wrzeć, i gotuj przez 30 minut. Po ostudzeniu aronii i liści, umieść je w durszlaku i delikatnie wyciśnij sok za pomocą łyżki.
Miąższ i liście po wyciśnięciu soku nie są już potrzebne i mogą zostać wyrzucone. Dodaj sok do miski z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Podgrzewaj lekko, aby cukier się rozpuścił. Po ostygnięciu mieszaniny, wlej do niej wódkę. Przecedź napój przez gazę położoną w kilku warstwach.