Przepyszne ciasto na zimno – Szybki i prosty w wykonaniu przepis, który wykorzystasz nie raz w swojej kuchni.
Niezależnie od tego, czy chodzi o imprezę, czy o kawę, nigdy nie zawiedzie. Kremowy deser z ciasta orzechowego z chrupiącą warstwą czekolady.
Składniki
Ciasto:
- 5 jajek
- 200 g cukru pudru
- 100 g mąki półgrubej
- 1 proszek do pieczenia
- 100 g zmielonych orzechów
Krem:
- 250 ml mleka
- 2 łyżki mąki zwykłej
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1-2 łyżeczki rumu
Dodatkowo:
- czekolada do gotowania
Proces przygotowania
Jajka dzielimy na żółtka i białka. Ubij białka, aż utworzą się sztywne szczyty. Żółtka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i na koniec białka. Piec około 15 minut, nie otwierać piekarnika. Upieczony biszkopt pozostawić do ostygnięcia i posmarować kremem.
Do mleka wsypać mąkę pszenną i gotować, aż zgęstnieje. Pozwól mu ostygnąć. W międzyczasie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i dodawać po łyżce mieszankę mączną. Spróbuj rumu. Powstały krem wyłożyć na ostudzony biszkopt i posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową.