Lody domowe w 5 minut (+ czas na mrożenia): Super kremowe, miękkie i bez kawałków lodu – zachowaj ten przepis.
Czy uwierzysz, że możesz przygotować doskonałe domowe lody z zaledwie 3 składników i bez użycia specjalnej maszynki do robienia lodów?
Historia lodów liczy sobie ponad 5000 lat. Ten przysmak pojawił się po raz pierwszy w postaci mrożonego soku owocowego. Dopiero za czasów Napoleona Bonaparte lody stały się popularne w wyższych kręgach.
Będziesz zaskoczony, jak łatwo jest przygotować samemu domowe lody! Potrzebujesz tylko trzech, prostych składników.
Potrzebujesz:
- Śmietana 30% – 500 ml
- Cukier puder – 100 g
- Wanilina – 0,2 łyżeczki
Przygotowanie:
Wstaw do zamrażarki na co najmniej 15 minut przed przygotowywaniem lodów śmietankę, miskę i trzepaczkę.
Wymieszaj schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i wanilią. Ubijaj przez co najmniej 5 minut, aż utworzy się puszysta piana.
Umieść mieszaninę w zamrażarce w wygodnym pojemniku. Gdy mieszanina zacznie zestalać się, wyjmij pojemnik z zamrażarki i ubij lody ponownie np. blenderem ręcznym (ubijanie pomaga rozbić kryształki lodu, a struktura lodów będzie gładka i jednolita). A następnego ranka Twój deser będzie gotowy! Smacznego!