Tradycyjne lody na mleku i śmietanie – przepis z lat 80-tych. Wychodzą przepysznie

Kto za dziecka nie uwielbiał lodów? Chyba nie znam takiej osoby!

Przychodzę do Was z niesamowitym przepisem na domowe lody śmietankowe, które smakują jak ze starych czasów. Nikt nie zdoła się im oprzeć. Gdy je jem, wracam myślami do dawnych czasów. Oto dwa przepisy na najlepsze lody, jakie w życiu jadłeś. Gwarantuję, że nigdzie nie znajdziesz lepszych. Po ich spróbowaniu nigdy nie kupisz sklepowych!

Lody na mleku i śmietanie

Potrzebujesz:

  • 125 g mleka
  • 100 g cukru
  • 5 g wanilii
  • 300 g śmietany (30-36%)
  • 3 żółtka

Sposób przygotowania:

Przygotuj garnek z grubym dnem i zagotuj w nim mleko. Następnie dodaj do niego cukier i wanilię. Odstaw do czasu całkowitego ostygnięcia. Ubij żółtka i dodaj je do masy.

Zagotuj składniki razem, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Poczekaj, aż zgęstnieją. Ubij śmietanę i dodaj ją do masy. Wymieszaj wszystko razem, a następnie włóż do lodówki. Aby uzyskać puszystą masę bez grudek, co godzinę ją mieszaj.

Lody na śmietanie

Potrzebujesz:

  • 4 żółtka
  • 200 ml śmietany (12% tłuszczu)
  • 500 ml śmietany (36% tłuszczu)
  • 1 szklankę cukru pudru
  • 2 g wanilii

Sposób przygotowania:

Cukier puder oraz żółtka wymieszaj razem. Następnie dodaj do nich 200 ml śmietany (12% tłuszczu). Znowu wymieszaj razem. Do masy dodaj wanilię. Zagotuj wszystko na wolnym ogniu w rondlu z grubym dnem. Nie zapominaj o mieszaniu.

Masa nie może się zagotować, więc doprowadź ją jedynie do wrzenia. Odcedź przez sito. Włóż mieszaninę do zamrażarki.

Uważaj, żeby całkowicie nie zamarzła! Ubij 500 ml śmietany (36% tłuszczu) i dodaj ją do masy. Wymieszaj i znowu odłóż do zamrażarki. Mieszaj co godzinę. Dodatki wybierz według uznania. Lody najlepiej smakują z owocami, startą czekoladą oraz orzechami.

Daj zasmakować tego wyśmienitego deseru znajomym i podziel się z nimi przepisem, aby też mogli wrócić myślami do dzieciństwa.

error: Treść zabezpieczona !!