Idealny przepis na domowe lody jak za dawnych czasów. Inspirację dla tego starożytnego przysmaku podała mi mama, a gdy już go spróbujesz, pamiętaj, aby robić go przez całe lato.
Przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Wystarczą tylko 3 składniki, a ponieważ z łatwością przygotujesz je samodzielnie w domu, możesz cieszyć się nimi w każdej chwili.
Jeśli nie chcesz wkładać lodów pomiędzy ciasteczka, możesz przygotować je tak samo jak czystą śmietankę. W takim przypadku potrzebne będą tylko dwa składniki.
W czasach komunistycznych lody sprzedawano na straganach, sklepach i kawiarniach w całym kraju. Dzięki temu stał się ulubionym przysmakiem osób w każdym wieku i z każdej warstwy społecznej. Polskie lody słynęły z wysokiej jakości. Robiono go z mleka, śmietany i cukru i często zawierał orzechy, owoce i czekoladę. Dzięki temu był to smaczny i sycący przysmak, który ludziom smakował.
W PRLu lody były postrzegane jako symbol radości i zabawy. Często jadała z rodziną i przyjaciółmi na spacerach po parku, na festiwalach i innych imprezach towarzyskich. To uczyniło go ważną częścią kultury polskiej.
Do przygotowania najlepiej użyć dobrze schłodzonych składników, trzepaczki i miski.
Robię to wkładając trzepaczkę z trzepaczki, miski i miski oraz trzepaczkę do zamrażarki na 15 minut przed przygotowaniem. Ubij bitą śmietanę mikserem, aż zgęstnieje.
Następnie stopniowo dodajemy do ubitej śmietany skondensowane mleko. Kontynuuj ubijanie, aż oba składniki się połączą.
Powstałą masę włóż do zamrażarki na 2 godziny. Następnie wyciągnij go. Ubij ponownie mikserem.
Na dnie formy ułóż warstwę ciasteczek. I równomiernie rozprowadź krem na całej powierzchni.
Następnie przykryj kolejną warstwą ciasteczek. Włóż lody do zamrażarki na noc.