Mąkę mieszamy z wodą i mlekiem i dodajemy kilka składników: Miękkie maślane bułeczki według przepisu mojej babci.
Potrzebujesz tylko kilku zwykłych składników, z których możesz „wyczarować” to niezwykle delikatne ciasto. Te bułki są bardzo popularne w naszej rodzinie, nic więc dziwnego, że przyrządzamy je dość często.
Składniki:
- 200 ml wody
- 200 ml mleka
- 10 g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 720 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- masło
- 1 jajko
Przygotowanie:
Wlej ciepłą wodę do głębokiej miski. Następnie dodaj ciepłe mleko.
Dodać drożdże, cukier i wymieszać trzepaczką. Następnie wlewamy olej, doprawiamy solą i wszystko razem mieszamy.
Przesiać mąkę do mieszanki, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj folią. I odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na wysmarowaną olejem stolnicę i zagnieść.
Następnie podziel ciasto na 10 części i z każdej uformuj kulkę. Posmaruj każdy kawałek olejem słonecznikowym.
Na ciasto nałożyć zmiękczone masło, rozprowadzić palcami i rozprowadzić masło. Zawiń brzegi, posmaruj masłem i zwiń.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 15 minut.
Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać złotą skórkę. Wykonaj drobne nacięcia na wierzchu nożem.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu możemy podawać.