Makowiec – atuty strudla na zakwasie: Kto lubi mak, nie będzie mógł przestać się nim zachwycać, nie może go zabraknąć na naszym stole.

Staromodne ciasto z ciasta ziemniaczanego i nadzienia makowego, jest niesamowite.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g gotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 100 g mąki cukrowej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 120 g masła

Nadzienie:

  • 200 g mielonego maku
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g cukru semoliny
  • trochę cynamonu, trochę skórki z cytryny
  • 3 jajka
  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Zetrzyj ugotowane ziemniaki.

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, szczyptę soli, jajka i masło. Zrobimy ciasto.

Nadzienie makowe przygotujemy: Zmielony mak mieszamy ze śmietanką, cukrem i szczyptą cynamonu.

Mieszankę krótko zagotować i ostudzić. Następnie dodaj żółtka. I wymieszaj z ubitymi białkami.

Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej części rozwałkowujemy naleśnik. Jedną ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować nadzieniem makowym.

Przykryj drugą, ponownie rozsmaruj nadzienie. Przykryć trzecim naleśnikiem i posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piecz ciasto, aż będzie różowe. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!