Lekkie surówki z marchewką – Zjedz nawet po 21 i nadal chudnij. Niskokaloryczne i zdrowe

Marchew jest niezwykle smacznym warzywem, które może być użytkowane na wiele sposobów. Zawiera również duże ilości składników mineralnych i witamin, dzięki czemu pomaga obniżać stężenie cholesterolu całkowitego we krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Poprawia odporność, a dzięki wysokiej zawartości prowitaminy A przyczynia się do pięknego i zdrowego wyglądu skóry. Surówki są jednym z najciekawszych i najzdrowszych form wykorzystania marchewki. Stanowią wyśmienity dodatek do obiadów oraz stanowią często element znanego wszystkim „talerza surówek”. Przygotowane na słodko będą idealną przekąską.

Poniżej znajdziesz 4 ciekawe przepisy na surówki z użyciem marchewki. Konieczne dodaj do nich źródło tłuszczów (jogurt naturalny, olej, śmietankę), które poprawi przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Surówka marchwiowa z dodatkiem jajka

Składniki:

  • 4 – 5 średnich marchewek,
  • 5- 6 ugotowanych na twardo jajek,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietanki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szczypta soli,
  • wybrane zioła (koper, nać pietruszki, szczypiorek)

Przygotowanie:

Marchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Jaja pokroić drobno lub zetrzeć na tej samej tarce co marchew. Całość połączyć ze sobą, dodać sól, pieprz, jogurt naturalny lub śmietankę i dokładnie wymieszać. Podawać z dodatkiem ulubionych świeżych ziół (kopru, natki pietruszki, bazylii lub szczypiorku).

Surówki marchwiowa z kapustą 

Składniki:

  • 2 – 3 średniej wielkości marchewki,
  • 1/4 główki białej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub lnianego,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kapustę drobno posiekać, osolić i wymieszać. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem i olejem.

Surówka z marchewki i rodzynek (na słodko)

Składniki:

  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 100 gramów rodzynek sułtańskich,
  • 100 gramów jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 szczypta cynamonu do smaku.

Przygotowanie:

Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Przygotować dressing. Wymieszać sok z cytryny, miód, cynamon i jogurt naturalny. Marchew z rodzynkami połączyć i dodać sos. Wszystkie składniki wymieszać. Przed podaniem przygotowaną surówkę wstawić do lodówki na ok. 15 minut.

Warstwowa surówka francuska 

Składniki:

  • 2 średniej wielkości marchwie,
  • 2 jabłka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 3 jaja ugotowane na twardo,
  • ćwierć  średniej cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 gramów twardego sera,
  • kefir lub jogurt naturalny do polania surówki.

Przygotowanie:

Jaja obrać ze skorupek. Jabłka i marchew umyć i obrać. Składniki zetrzeć na tarce i odłożyć w osobnych naczyniach. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać. Wyeliminowanie jej gorzkiego smaku będzie możliwe dzięki przelaniu jej wrzącą wodą i następnym zanurzeniu przez 3 minuty w bardzo zimnej wodzie.

Po przecedzeniu przez drobne sito cebulę dodać do naczynia z marchwią. W głębokiej misce układać warstwy sałatki w odpowiedniej kolejności: cebula, jabłko, jajko, marchew + czosnek, starty ser. Następnie powtarzać warstwy aż do zużycia wszystkich składników.

Sałatkę polać kefirem lub jogurtem naturalnym. Przed podaniem włożyć na półtorej godziny do lodówki. Tak przygotowane lekkie, pyszne i soczyste surówki są idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Powinny na stałe znaleźć się w Twoim jadłospisie!

Dzięki nim poprawisz swoje samopoczucie i odporność. Zadbasz także o piękny wygląd skóry.Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!