Doskonały sposób na przechowanie papryki na zimę, aby pozostała świeża i smaczna. Jest to bardzo proste i skuteczne, ponieważ papryka nie zajmie tak dużo miejsca.
Składniki:
- 4 kg papryki
- 1 łyżka soli na każdy pojemnik o pojemności 3 l
- 2 łyżeczki octu 7% na każdy pojemnik
Przygotowanie:
Usuń łodygi i nasiona z papryki. Następnie myjemy je dobrze w wodzie.
Umieść paprykę w dużym pojemniku. Zalej go wrzątkiem. Pozostawiamy je w nim na 7-10 minut. Następnie wylej wodę.
Bierzemy dwie papryki i wkładamy je do siebie. Następnie wkładamy je do wysterylizowanych trzylitrowych słoików i robimy to samo z pozostałymi papryczkami.
Do każdego pojemnika dodaj sól i ocet. Następnie zalej wrzącą wodą. Zamknij szczelnie szklanki pokrywkami.
Odwróć słoje do góry nogami, przykryj kocem. Niech ostygnie. Następnie przechowujemy je w suchym miejscu.
Wszystko gotowe!
Papryka marynowana z kapustą
Składniki:
- 2 kg papryki
- 1 kg białej kapusty
- 3 cebule
- 300 g marchewki
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 ostra papryka
- 5-6 kulek czarnego pieprzu na każdą filiżankę
- 20-25 g pietruszki
Do marynaty
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- 180 ml octu
- 100 ml oleju
- 200 g cukru
Przygotowanie:
Oczyść i umyj warzywa. Pokrój kapustę i marchew w cienkie plasterki (lub zetrzyj je na tarce), pokrój w cienkie plasterki cebulę, posiekaj pietruszkę, pokrój ostrą paprykę na kawałki i pokrój czosnek. Dobrze wymieszaj kapustę z marchewką, cebulą i pietruszką.
Papryki oczyść z szypułek i nasion i umyj. Wypełnij je do połowy warzywami, jak najbardziej ciasno, dodaj plasterek czosnku, plasterek ostrej papryki i ponownie zapełnij warzywami po brzegi.
Sterylizuj słoiki z dżemem w piekarniku przez 10-12 minut w temperaturze 150 °C i gotuj pokrywki. Dodaj czarny pieprz na dno szklanek i napełnij je papryką, układając je tak ciasno, jak to możliwe. Jeśli nadal masz dużo miejsca w szklance, ale nie możesz zmieścić całej papryki, możesz dodać plasterki papryki lub kapusty.
Przygotujmy marynatę. Do garnka wlej wodę, dodaj sól i cukier. Mieszaj i gotuj przez 2-3 minuty po uszczypnięciu. Dodaj olej i ocet i smaż przez kolejną minutę. Wrzącą marynatę wlać do szklanek po brzegi, przykryć pokrywkami nie zamykając ich i odstawić na 10 minut.
Następnie wkładamy słoiki do dużego garnka, połowę napełniamy ciepłą wodą i sterylizujemy przez 30 minut (słoiki 2 l lub słoiki 1 l wystarczą na 20 minut), po tym jak woda zacznie się gotować. Zamknij szczelnie szklanki, odwróć je do góry nogami, przykryj ciepłym kocem lub kocem i pozwól im całkowicie ostygnąć.
Papryka marynowana w ten sposób przetrwa nawet w temperaturze pokojowej. Życzymy smacznego!