Marynowane papryki na zimę: Najłatwiejszy sposób na przechowanie.

Doskonały sposób na przechowanie papryki na zimę, aby pozostała świeża i smaczna. Jest to bardzo proste i skuteczne, ponieważ papryka nie zajmie tak dużo miejsca.

Składniki:

  • 4 kg papryki
  • 1 łyżka soli na każdy pojemnik o pojemności 3 l
  • 2 łyżeczki octu 7% na każdy pojemnik

Przygotowanie:

Usuń łodygi i nasiona z papryki. Następnie myjemy je dobrze w wodzie.

Umieść paprykę w dużym pojemniku. Zalej go wrzątkiem. Pozostawiamy je w nim na 7-10 minut. Następnie wylej wodę.

Bierzemy dwie papryki i wkładamy je do siebie. Następnie wkładamy je do wysterylizowanych trzylitrowych słoików i robimy to samo z pozostałymi papryczkami.

Do każdego pojemnika dodaj sól i ocet. Następnie zalej wrzącą wodą. Zamknij szczelnie szklanki pokrywkami.

Odwróć słoje do góry nogami, przykryj kocem. Niech ostygnie. Następnie przechowujemy je w suchym miejscu.

Wszystko gotowe!

Papryka marynowana z kapustą

Składniki:

  • 2 kg papryki
  • 1 kg białej kapusty
  • 3 cebule
  • 300 g marchewki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 ostra papryka
  • 5-6 kulek czarnego pieprzu na każdą filiżankę
  • 20-25 g pietruszki

Do marynaty

  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 180 ml octu
  • 100 ml oleju
  • 200 g cukru

Przygotowanie:

Oczyść i umyj warzywa. Pokrój kapustę i marchew w cienkie plasterki (lub zetrzyj je na tarce), pokrój w cienkie plasterki cebulę, posiekaj pietruszkę, pokrój ostrą paprykę na kawałki i pokrój czosnek. Dobrze wymieszaj kapustę z marchewką, cebulą i pietruszką.

Papryki oczyść z szypułek i nasion i umyj. Wypełnij je do połowy warzywami, jak najbardziej ciasno, dodaj plasterek czosnku, plasterek ostrej papryki i ponownie zapełnij warzywami po brzegi.

Sterylizuj słoiki z dżemem w piekarniku przez 10-12 minut w temperaturze 150 °C i gotuj pokrywki. Dodaj czarny pieprz na dno szklanek i napełnij je papryką, układając je tak ciasno, jak to możliwe. Jeśli nadal masz dużo miejsca w szklance, ale nie możesz zmieścić całej papryki, możesz dodać plasterki papryki lub kapusty.

Przygotujmy marynatę. Do garnka wlej wodę, dodaj sól i cukier. Mieszaj i gotuj przez 2-3 minuty po uszczypnięciu. Dodaj olej i ocet i smaż przez kolejną minutę. Wrzącą marynatę wlać do szklanek po brzegi, przykryć pokrywkami nie zamykając ich i odstawić na 10 minut.

Następnie wkładamy słoiki do dużego garnka, połowę napełniamy ciepłą wodą i sterylizujemy przez 30 minut (słoiki 2 l lub słoiki 1 l wystarczą na 20 minut), po tym jak woda zacznie się gotować. Zamknij szczelnie szklanki, odwróć je do góry nogami, przykryj ciepłym kocem lub kocem i pozwól im całkowicie ostygnąć.

Papryka marynowana w ten sposób przetrwa nawet w temperaturze pokojowej. Życzymy smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!