Przystawka, która powala na kolana. Marynowane pomidorki po włosku.

Pomidory i bazylia to idealne połączenie! Dlatego dziś chce Ci przedstawić te dwa produkty w zupełnie nowej odsłonie. Marynowane pomidory z bazylią to bardzo smaczna i aromatyczna przekąska.

Możesz ją umieścić również w słoikach i cieszyć jej smakiem nawet zimą! Nie wymagają one sterylizacji, co znacznie skraca czas spędzony w kuchni. Podane w przepisie składniki starczą na 2 słoiki o pojemności 700 ml. Potrzebujesz do przepisu 1,2 litra wody.

Składniki

  • Pomidor – 1,5 kg
  • Bazylia – 1 pęczek
  • Czarny pieprz (groszek) – 8 sztuk
  • Ziele angielskie – 8 sztuk
  • Nasiona gorczycy – 1 łyżeczka
  • Ocet winny – 50 ml
  • Sól – 2 łyżki stołoweCukier – 150 g
  • Czosnek – 4 ząbki

Przygotowanie

Na początek wysterylizuj słoiki. Umieść po 4 ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego, po 0,5 łyżeczki nasion gorczycy oraz 2 ząbki czosnku w każdym słoiku. Umyj pomidory, włóż do słoików. Wypełnij puste przestrzenie między pomidorami listkami bazylii.

Słoiki zalej wrzątkiem, przykryj pokrywkami i odstaw na 10 minut. Wlej wodę ze słoików do rondla, zmierz jej objętość. Dodaj wymaganą ilość soli i cukru, zamieszaj, podpal i zagotuj. Po zagotowaniu wlej ocet, zamieszaj. Gorącą marynatą polej pomidory i natychmiast zakręć pokrywki. Odwróć słoiki do góry dnem, zawiń je w koc i odstaw do ostygnięcia.

Jeśli nie lubisz octu, możesz go zastąpić kwaskiem cytrynowym w proporcji 1 łyżeczka na 1 litr marynaty. Dodaj go, podobnie jak ocet, po ugotowaniu marynaty. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!