Maślane ciasto z jabłkami – prosty, szybki i przepyszny. Każda gospodyni musi znać ten przepis
Szarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami. Ile osób tyle różnych przepisów i smaków. Jednak jest jeden, na punkcie którego oszalałam, ponieważ jest prosty, szybki i przepyszny.
Wart wszystkich kalorii, rozpływa się w ustach, a każdy kęs to cynamonowa poezja dla kubków smakowych. Delikatne maślane ciasto i soczyste jabłka to połączenie z efektem wow. Trzeba go spróbować!
Składniki:
- mąka pszenna- 300g
- proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
- sól- 0,5 łyżeczki
- masło- 250g
- cukier- 250g
- jajka- 4 sztuki
- cukier wanilinowy- 1 łyżeczka
- jabłka- 1kg
- sok z cytryny- 2 łyżeczki
- cynamon- 1 łyżeczka
- cukier puder- do smaku
Wykonanie:
Włącz i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz jabłka ze skórki, wytnij środek i pokrój na małe kawałki. Wyciśnij sok z cytryny i delikatnie polej nim jabłka, a następnie dodaj cynamonu. Całość delikatnie wymieszaj.

Przygotowanie ciasta zacznij od połączenia przy pomocy miksera miękkiego masła z solą oraz z cukrem białym i wanilinowym. Gdy cukier rozpuści się w masie zacznij dodawać pojedynczo jajka cały czas przy tym mieszając.

Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i dosyp do masy maślanej. Następnie dorzuć jabłka i całość dobrze wymieszaj na jednolitą masę.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Placek piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
