Prosty, przyjemny przepis, przygotujesz w 5 min. Połóż ser na mięso i zawiń w papier: Zapomnij o klasycznych klopsikach

Prosty, przyjemny przepis z wykorzystaniem ulubieńców wielu rodzin – sera, ziemniaków i mięsa mielonego.

To idealne danie, gdy nie masz czasu na stanie przy garach, a chcesz przygotować coś, co zaskoczy domowników swoją prostotą i smakiem.

Będziesz potrzebować:

  • pół kilograma zmielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • dwa średnie jajka
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 90 g sera
  • 4 duże ziemniaki
  • sól
  • olej

Jak to zrobić:

Mięso mielone dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (w tym połączeniu świetnie sprawdzi się majeranek, tymianek, papryka słodka i ostra). Dodaj dwa jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.

Formę żaroodporną wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź w niej równo mięso. Na samym środku ułóż ser (starty lub pokrojony w mniejszą kostkę).

Użyj papieru do pieczenia, żeby łatwo uformować roladkę mięsną. Dokładnie sklej oba końce! Roladę zawiń w kolejną warstwę papieru do pieczenia.

Teraz pokrój ziemniaki na mniejsze części, wrzuć do naczynia żaroodpornego i przypraw.

Ułóż roladę (nadal zawiniętą w papier do pieczenia) na ziemniakach i piecz w 180 stopniach przez 35 minut.

Następnie ostrożnie zdejmij papier i piecz całość jeszcze 10-15 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!