Przepis na nadziewane kotleciki z mielonego kurczaka. Obłędny smak. Rodzina już nie chce jeść innych.
Przepis na nadziewane kotleciki z mielonego kurczaka.
Kotleciki kuszą swoim niezapomnianym smakiem. Kiedy przyrządzisz je pierwszy raz już na stałe zagoszczą w stałym jadłospisie całej Twojej rodziny. Delikatne, a zarazem soczyste wnętrze sprawia, że kotleciki rozpływaj się w ustach.

Ponadto ich wyróżniającą i zachęcającą cechą jest dopasowanie do niemal każdego dodatku. Mogą to być po prostu zwykłe ziemniaki, czy nawet frytki, a także ryż, różnego rodzaju kasze, czy po prostu zdrowa i pełna witamin sałatka.
Potrzebne składniki do przygotowania kotlecików:
- 1 kg mielonego mięsa z kurczaka
- 1 x cebula
- 2 x jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200g masła
- 100 g twardego żółtego sera w kawałku
- 300 ml oleju do smażenia
- proszek do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- sól
- papryka słodka
- kurkuma
- czosnek granulowany
- 1 pęczek koperku
Przyrządzenie:
Na początku pokrój masło w kostkę i włóż do zamrażarki. Mięso mielone zmieszaj z cebulą. Następnie wmieszaj do tego pieprz i sól do smaku. Drobno zetrzyj ser i pokrój koperek.
Przygotowanie ciasta:
W osobnym naczyniu delikatnie roztrzep 2 całe jajka, a następnie wymieszaj z 2-ma łyżkami soku z cytryny. W kolejnym etapie dodaj łyżeczkę soli, pół łyżeczki papryki, kurkumy oraz granulowanego czosnku i wymieszaj.
Na koniec dodaj 2 łyżki mąki pszennej oraz 2 łyżki mąki kukurydzianej. Do tego szczyptę proszku do pieczenia, a także 1/4 szklanki wody i zmieszaj wszystko razem.

Wykonanie kotlecików:
Kostki masła wyciągnij z zamrażarki, a następnie obtocz w koperku i startym serze żółtym. Uformuj placki z porcji mięsa wielkości garści dłoni. Na środek płaskiego placka połóż kostkę masła.
Uformuj kulkę z placka tak, by masło znalazło się w jej środku. Obtocz w pozostałej mące pszennej i wcześniej przygotowanym cieście.