W 15 min zrobiłam te mięsne zapiekane naleśniki. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Naleśniki to lubiana potrawa, która gości na naszych stołach zarówno na śniadanie, jak i obiad i kolację. Ich uniwersalność sprawia, że smakują pysznie na słodko oraz na słono i to tylko od nas zależy, jaką wersję wybierzemy.

Dzisiaj zaskoczę cię przepisem na zapiekane naleśniki z mięsem mielonym. To danie jest hitem w moim domu, a dzieci tylko pytają, kiedy je zrobię. Przekonaj się, jak pyszne są te naleśniki.

Składniki:

  • jaja kurze – 5 sztuk
  • mleko – 5 łyżek
  • mięso mielone – 350 g
  • ser żółty w kawałku– 100 g
  • cebula dymka – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól – 1/3 łyżeczki
  • szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

Obierz czosnek i posiekaj go na drobno. To samo zrób z dymką. Do średniej miski wsadź zmielone mięso wołowe, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie dopraw solą i pieprzem. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie dodaj do mięsa. Wszystkie składniki starannie wymieszaj i odstaw, by smaki się połączyły.

Do osobnej miski wbij kurze jaja, wlej pięć stołowych łyżek mleka, wsyp trochę soli, a następnie ubij trzepaczką. Przygotuj patelnię, rozgrzej na niej odrobinę oleju i smaż naleśniki z jednej strony tak, by miały rumiany kolor.

Na gotowych naleśnikach rozsmaruj farsz z mięsem, a następnie zwiń je w rulon. Blachę do pieczenia wysmaruj olejem, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Przygotowane naleśniki piecz w piekarniku przez 30 minut.

Twoje naleśniki są już gotowe. Najpyszniejsze będą, gdy podasz je na ciepło. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!