Zrazy ukraińskie to sycące i pyszne danie. Są to kotlety podawane z sosem i cebulą. Zapamiętaj ten przepis.
Zrazy ukraińskie są bardzo smaczne i zdecydowanie można je polecić osobom, które lubią satysfakcjonujące potrawy, a także szanują swój czas poświęcony w kuchni.
To danie w rzeczywistości to kotlety z cebulą i sosem, które idealnie komponują się z każdym dodatkiem. Spróbuj tego przepisu, jest palce lizać!
Cebula w tym przepisie na zrazy jest tylko dodatkiem, stosuje się ją jako wzmacniacz smaku. Oprócz mięsa potrzebujesz jeszcze kilku składników, które z pewnością posiadasz w swojej kuchni. Dzięki temu powstanie prawdziwa kulinarna bomba!
Składniki na zrazy z cebulą:
- 400 g mięsa np.., łopatki lub karkówki,
- 250 g cebuli,
- 150 g mąki,
- 300 g kwaśnej śmietany 20%,
- 1 łyżeczka papryki mielonej,
- Pęczek koperku,
- 2 łyżeczki ziarnistego pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki octu,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie zrazów:
Mięso pokrój na kawałki o grubości 1 centymetra. Następnie ubij z obu stron, posól i popieprz. Przełóż do naczynia, aby kawałki mięsa mogły nasiąknąć przyprawami około 15 minut. Połowę cebuli pokrój w półpierścienie. Do innego naczynia wlej olej, sól, ocet, pieprz, cukier i odrobinę koperku.
W tej “miksturze” marynuj cebulę przez około 10 minut. Po czasie marynowania wyjmij mięso i cebulę. Następnie na każdy kawałek mięsa nałóż porcję cebuli i zwiń w roladkę. Tak przygotowane roladki obtocz w mące i smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Po upieczeniu ułóż roladki na talerzu. Na patelni z resztą mąki usmaż pozostałą część cebuli. Wcześniej drobno ją posiekaj. Do podsmażanej cebuli dodaj śmietankę i paprykę mieloną. Na sam koniec dodaj drobno posiekany koperek i nieco wody, tak aby powstał smaczny sos.
Następnie roladki włóż z powrotem do sosu. Sosu powinno być tyle, aby przykrywał całkowicie zrazy. Tak przygotowane danie duś w przykrytym garnku na małym ogniu przez mniej więcej 40 minut. Danie gotowe, możesz je podawać do stołu np., w towarzystwie ziemniaków i surówki.
Na samym końcu dodam, że te zrazy z cebulą są łatwe w przygotowaniu, dzięki czemu nie spędzisz połowy dnia w kuchni przygotowując obiad dla swojej rodziny.