Zrazy ukraińskie to sycące i pyszne danie. Są to kotlety podawane z sosem i cebulą. Zapamiętaj ten przepis.

Zrazy ukraińskie są bardzo smaczne i zdecydowanie można je polecić osobom, które lubią satysfakcjonujące potrawy, a także szanują swój czas poświęcony w kuchni.  

To danie w rzeczywistości to kotlety z cebulą i sosem, które idealnie komponują się z każdym dodatkiem. Spróbuj tego przepisu, jest palce lizać! 

Cebula w tym przepisie na zrazy jest tylko dodatkiem, stosuje się ją jako wzmacniacz smaku. Oprócz mięsa potrzebujesz jeszcze kilku składników, które z pewnością posiadasz w swojej kuchni. Dzięki temu powstanie prawdziwa kulinarna bomba! 

Składniki na zrazy z cebulą: 

  • 400 g mięsa np.., łopatki lub karkówki, 
  • 250 g cebuli, 
  • 150 g mąki, 
  • 300 g kwaśnej śmietany 20%, 
  • 1 łyżeczka papryki mielonej, 
  • Pęczek koperku, 
  • 2 łyżeczki ziarnistego pieprzu, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 2 łyżki octu, 
  • 4 łyżki oleju roślinnego, 
  • 1 łyżka cukru 

Przygotowanie zrazów: 

Mięso pokrój na kawałki o grubości 1 centymetra. Następnie ubij z obu stron, posól i popieprz. Przełóż do naczynia, aby kawałki mięsa mogły nasiąknąć przyprawami około 15 minut. Połowę cebuli pokrój w półpierścienie. Do innego naczynia wlej olej, sól, ocet, pieprz, cukier i odrobinę koperku.

W tej “miksturze” marynuj cebulę przez około 10 minut. Po czasie marynowania wyjmij mięso i cebulę. Następnie na każdy kawałek mięsa nałóż porcję cebuli i zwiń w roladkę. Tak przygotowane roladki obtocz w mące i smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor.  

Po upieczeniu ułóż roladki na talerzu. Na patelni z resztą mąki usmaż pozostałą część cebuli. Wcześniej drobno ją posiekaj. Do podsmażanej cebuli dodaj śmietankę i paprykę mieloną. Na sam koniec dodaj drobno posiekany koperek i nieco wody, tak aby powstał smaczny sos.  

Następnie roladki włóż z powrotem do sosu. Sosu powinno być tyle, aby przykrywał całkowicie zrazy. Tak przygotowane danie duś w przykrytym garnku na małym ogniu przez mniej więcej 40 minut. Danie gotowe, możesz je podawać do stołu np., w towarzystwie ziemniaków i surówki.  

Na samym końcu dodam, że te zrazy z cebulą są łatwe w przygotowaniu, dzięki czemu nie spędzisz połowy dnia w kuchni przygotowując obiad dla swojej rodziny.

Warto wypróbować ten przepis jeśli znudziły się tradycyjne zrazy i inne potrawy. Z pewnością zrobisz te zrazy jeszcze nie jeden raz.

error: Treść zabezpieczona !!