Tak przygotowywała mięso moja Babcia. Ten smak wszystkich oczaruje

Delikatne mięso, rozpływające się w ustach kawałki, soczyste kąski. Aż ślinka cieknie!

Jeśli myślisz, że taki efekt potrafi osiągnąć tylko doświadczony kuchmistrz, to spróbuj i przekonaj się sam. Potrawa będzie ozdobą każdego świątecznej uczty. Jest wyśmienita zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako danie główne, i jako zakąska.

Potrzebne składniki:

  • 2 kg mięsa (wieprzowina, np. łopatka)
  • 100 ml wody
  • 100 ml sosu sojowego
  • sok z połówki cytryny
  • 25 g przyprawy do marchewki po koreańsku (lub innej ulubionej)
  • sól

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj dokładnie wodę, sos sojowy, sok cytrynowy, przyprawę i sól. Umyte mięso umieść w szczelnym woreczku i zalej tą mieszanką. Usuwając powietrze z torebki zawiąż ją. Zabezpiecz jeszcze jedną warstwą folii, a całość przenieś do miski i trzymaj w lodówce przez 24 h.

W międzyczasie należy mięso obracać, aby całe było pokryte marynatą i przeszło jej aromatem. Po upływie dnia owiń sztukę mięsa nicią. Włóż do rękawa do pieczenia bądź owiń szczelnie folią aluminiową i umieść na blaszce.

Piecz 2,5 h w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Gdy będzie upieczone pozostaw do całkowitego ostygnięcia (aż osiągnie temperaturę pokojową). Po czym ponownie na noc pozostaw w lodówce. Z tak przygotowanego mięsa zdejmij folię oraz nić. Podawaj pokrojone w plastry i ciesz się wyjątkowym smakiem!

error: Treść zabezpieczona !!