Przepis na mięso w słoikach: Dzięki trikowi szefa będzie super soczyste i smaczne.

Doskonały przepis na domową wieprzowinę, która idealnie sprawdzi się na wyjazdach, wakacjach czy kolacji ze znajomymi. Wystarczy świeże pieczywo.

Składniki:

  • Karkówka
  • Kawałek boczku wieprzowego
  • Czosnek
  • Sól
  • Zmielony czarny pieprz
  • Słodka czerwona papryka
  • Czosnek (6 ząbków)
  • Majeranek
  • Kminek mielony
  • Liść laurowy
  • Kieliszek wódki

Przygotowanie:

Potrzebujemy około 4-5 kg ​​karkówki. I pół kilo boczku. Oba rodzaje mięsa kroimy w kostkę i mieszamy razem.

Dodaj zmiażdżony czosnek, sól i stopniowo wszystkie przyprawy. Dodaj też szczyptę wódki – to specjalny trik szefa, dzięki któremu mięso będzie jeszcze bardziej soczyste i smaczniejsze! Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz przykryj mięso folią. Pozostaw pod przykryciem do następnego dnia. Przygotowujemy czyste słoiki i układamy w nich mięso.

Dolewamy wodę centymetr poniżej krawędzi. Szczelnie zamykamy. Włóż do większego garnka do zagotowania i dodaj gorącą wodę. Gotujemy dwie godziny (maksymalna temperatura to 95 stopni Celsjusza). Cały proces powtórzymy następnego dnia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!