Likier miętowy, który robi furorę na każdej uroczystości – poznaj przepis z prostym przygotowaniem i tylko 4 składnikami.

To przepis na domowy likier miętowy, który zachwyci każdego – nawet sąsiadów go zamawiają, a mój mąż zawsze go robi. Smak jest tak wyjątkowy, że wszyscy będą chcieli znać przepis.

Składniki:

  • 500 ml wódki
  • 200 ml wody
  • 30 – 40 g świeżej mięty
  • 300 g cukru pudru

Instrukcje:

  1. Zacznij od umieszczenia liści mięty (około 5-6 dużych gałązek) w litrowym pojemniku. Zalej je wódką.
  2. Następnie zamknij pojemnik i przechowuj w ciemnym miejscu, regularnie mieszając przez tydzień.
  3. Ugotuj syrop z wody i cukru, a gdy ostygnie, przecedź nalewkę miętową do czystego pojemnika i wymieszaj z syropem.
  4. Przelej likier do butelki i przechowuj przez miesiąc w ciemnym miejscu.
  5. Po upływie miesiąca likier będzie gotowy, ale cierpliwość popłaca – będzie idealny na każdą uroczystość!

Twoje zdrowie! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!