Odkryj sekret rodzinnej receptury: domowy miód z bzu, który bije rekordy zdrowia i smaku.

Moja babcia zawsze robiła wyjątkowy miód z bzu, który był nie tylko zdrowy, ale także smaczny.

Stosowany głównie w niewielkich ilościach, idealnie sprawdzał się do deserów i letnich napojów. Podawano nam go, kiedy byliśmy chorzy, z uwagi na jego właściwości zdrowotne i brak dodatków chemicznych.

Czarny bez, z którego powstaje ten miód, jest znany ze swoich licznych korzyści zdrowotnych. Wspiera odporność, ma działanie antywirusowe, antybakteryjne, antyseptyczne i detoksykacyjne.

Pomaga w trawieniu, łagodzi problemy z przewodem pokarmowym, takie jak zaparcia czy wzdęcia. Jest także pomocny przy przeziębieniach, grypie i alergiach. Ponadto, czarny bez ma właściwości dezynfekujące, wspomaga gojenie skóry i łagodzi różne dolegliwości bólowe.

Aby przygotować miód z bzu, potrzebne są kwiaty bzu, cytryny, cukier i woda. Kwiaty zbiera się w czystym miejscu, oczyszcza, a następnie gotuje z wodą i sokiem z cytryn.

Po odstawieniu na noc, dodaje się cukier i gotuje na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Z tak przygotowanego przepisu można uzyskać 2-3 słoiki miodu.

error: Treść zabezpieczona !!