Ciasto Mleczna Kanapka – Z tego przepisu zrobisz je raz dwa. Aż ślinka leci na sam widok

Ciasto mleczna kanapka to pyszny, słodki deser o delikatnej konsystencji przypominającej mleczko skondensowane.

Przepis jest bardzo mało skomplikowany, a ciasto zawsze się udaje. Dzięki dużej ilości masła nie ma żadnych problemów z krojeniem i nakładaniem ciasta po przygotowaniu, co pozwoli Ci w pełni cieszyć się tym przepysznym deserem!

Składniki

Składniki na kakaowy biszkopt:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Składniki na masę:

  • 2 szklanki pełnego mleka w proszku
  • pól szklanki mleka 3,2%
  • pół szklanki cukru
  • 300 g masła 82%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki na polewę:

  • tabliczka 100 g czekolady deserowej
  • 40 g masła 82%

Przygotowanie

Kakaowy biszkopt:

Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie, miksując na wolnych obrotach, dodawaj do nich stopniowo żółtka, przesianą mąkę, cukier, olej i kakao. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i ciemny, czekoladowy kolor – dodaj do niego odrobinę kakao jeśli jest za jasne. Przygotuj kwadratową blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm i wysmaruj ją masłem.

Gotową masę przelej do blaszki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 20 minut. Po tym czasie, gdy ciasto jest gotowe, wyjmij je i ostudź.

Krem: Mleko z cukrem podgrzewaj aż do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do zagotowania. W osobnym naczyniu utrzyj masło z mlekiem w proszku oraz przestudzonym mlekiem z cukrem.

Krem jest gotowy.

Biszkopt po wystygnięciu przekrawamy na dwie równe części i przekładamy przygotowanym kremem. Przygotowujemy polewę: w tym celu podgrzej w małym rondelku czekoladę z masłem, aż obydwa składniki dobrze się połączą. Gotowe ciasto oblej polewą i wstaw do lodówki, aby dobrze stężało.

Ciasto mleczna kanapka jest gotowe! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!