Przepis na krem mleczny – Pyszny smak, nie do opisania.
Trudno wyobrazić sobie pyszne ciasto czy tort bez słodkiej i delikatnej śmietanki.
Jeśli jesteś fanem kremowych warstw między ciastami, ale sklepowy produkt z butelki nie jest dla Ciebie, proponujemy zastosować prosty przepis na domowy przysmak z mleka i masła. Po prostych manipulacjach możesz cieszyć się tym przyjemnym i niezapomnianym smakiem. Kremowa śmietanka mleczna zachwyci Cię już od pierwszej łyżki.
Z ciężkiej śmietanki uzyskuje się puszystą masę, którą można podawać jako deser. Dodaj garść jagód i listek mięty do dekoracji, aby smakołyk był bardziej apetyczny. Również taki krem jest idealny do wszelkich wypieków, nawet do tortów urodzinowych. Przejdźmy teraz do gotowania.
Składniki:
- 200 g masła
- 200 ml mleka
- cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Aby przygotować śmietankę, wymieszaj mleko o niskiej zawartości tłuszczu (około 2%) i masło (72% tłuszczu).
Postaw miksturę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, pozwól masłu całkowicie się roztopić i natychmiast wyjmij z pieca, nie doprowadzając mikstury do wrzenia.
Mieszaj mikserem lub blenderem przez 5-10 minut, w zależności od mocy urządzenia.
Po pojawieniu się grubej warstwy na powierzchni krem należy przelać do pojemnika do przechowywania i przechowywać w lodówce przez co najmniej 6 godzin.
Ubij schłodzoną śmietankę na sztywną pianę, dodając cukier puder.