Ten przepis jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Mołdawska szarlotka.

Kiedy w domu jest dużo jabłek, a nachodzi mnie ochota, żeby coś upiec często korzystam z tego przepisu na mołdawskie ciasto, który nigdy mnie nie zawiódł!

Gdy nie mam jabłek robię je z kapustą, albo z mięsem i grzybami, sprawdza się z wieloma nadzieniami. Istnieje na prawdę wiele opcji, ponieważ przy tak udanym cieście gotowanie jest samą przyjemnością. Wierzch ciasta nigdy nie pęka, sok nie wypływa, a skorupka przyjemnie chrupie.

prosta szarlotka

Prosta szarlotka

Dzisiaj przedstawiam Wam opcję przepisu na ciasto z jabłkami. Wygląda ona bardzo oryginalnie i pięknie, dlatego jestem pewna, że zachwycisz swoich gości tym cudnym wypiekiem! Przypomina trochę francuski strudel z jabłkami.  Im cieńsze ciasto przygotujesz, tym smaczniejszy deser otrzymasz!

SKŁADNIKI

  • 2–2,5 szklanki mąki
  • 0,7 szklanki wody
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 4-5 jabłek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

W misce wymieszaj mąkę z solą i 1 łyżką cukru. Wlewaj porcjami wodę i olej roślinny (odlej na później 4 łyżki). Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Podziel je na 4 części i pozostaw na 15 minut. Każda część rozwałkuj i rozciągnij dłońmi na cienkie ciasto.

szarlotka

Przykryj stół folią spożywczą i posyp mąką. Połóż na foli ciasto, posmaruj olejem roślinnym, potem kolejno połącz brzegami następny placek i tak dalej. Ostatni placek nie smaruj olejem. Jabłka zetrzyj na tarce wymieszaj z pozostałym cukrem, rodzynkami i orzechami.

proste zdjęcie szarlotki

Połóż wzdłuż ciasta nadzienie i zwiń rolkę. Następnie delikatnie zwiń ciasto w środku formy w „ślimaka”. Posmaruj wierzch ubitym jajkiem lub olejem roślinnym.

szarlotka

Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 40-60 minut, w zależności od piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia, przykrywając je ręcznikiem kuchennym.  Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!