Mozaika z galaretek – pyszny deser z 4 składników – rodzina będzie zachwycona

Jeśli jesteś fanem różnych ciast i słodkości pewnie często odwiedzasz cukiernie.

Jednak często ciasta oferowane w nich wcale nie są lepsze od tych, które możesz przygotować we własnej kuchni – czasem nawet nie potrzebując piekarnika! Warto zwrócić uwagę na łatwe i szybkie przepisy na smakołyki bez pieczenia – taki jak poniższa mozaika galaretkowa.

Składniki deseru:

  • po 90 g galaretek w 4 różnych smakach i kolorach – wiśniowej, cytrynowej, kiwi, jagodowej
  • 20 g żelatyny w proszku
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego (500 g)
  • woda do przygotowania galaretek
  • opcjonalnie – biszkopty

Jak przygotować mozaikę z galaretek?

Trzeba zacząć od rozpuszczenia galaretek – należy zagotować wodę, a galaretki wsypać do czterech osobnych pojemników. Gdy woda zawrze, wystarczy zalać proszek wodą – do każdego pojemnika trzeba wlać po 300 ml gorącej wody, po czym mieszać aż  proszek się rozpuści.

Gdy rozpuszczone galaretki ostygną, wystarczy włożyć je do lodówki i czekać aż zastygną (potrwa to około 2 godzin).

Biała warstwa deseru

Namoczyć żelatynę w 50 ml zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (należy uważać by jej nie zagotować!). Gdy jest już płynna, można delikatnie wymieszać ją z mlekiem skondensowanym.

Galaretki wyciągnąć z lodówki i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć je do formy lub dużej miski, po czym zalać masą z mleka i ostrożnie wymieszać. Jeśli masz ochotę na dodanie biszkoptów albo innych ciastek, możesz zrobić z nich spód, mieszając pokruszone ciastka z rozpuszczonym masłem lub dodając kawałki biszkoptów do masy razem z galaretkami.

Teraz zostaje tylko poczekać przez ok. 8 godzin aż masa stężeje – i już można kroić oraz delektować się deserem.

error: Treść zabezpieczona !!