Najlepsze danie z makaronu, jakie wypróbowałam: Nadziewane muszle z mielonym mięsem.
Aby ugotować pyszne muszelki , najpierw musisz kupić specjalny makaron do farszu. Najważniejszą rzeczą w tym włoskim daniu jest nadzienie, które może być za każdym razem urozmaicane. Wypróbuj je z sosem, na pewno Ci posmakują!
- 30 szt makaronu typu muszle np Conquilioni
- 650 g mielonej wołowiny
- 2 papryki
- 70 g twardego sera
- 70 g cebuli
- 300 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 450 ml mleka
- 2 łyżki masła
- czarny pieprz
- sól
Przygotowanie
Przygotuj nadzienie. Paprykę pokrój w małą kostkę, cebulkę – w pierścienie. Smaż warzywa na oleju roślinnym. Dodaj mięso mielone i smaż na wolnym ogniu przez 4-5 minut. Wlej bulion, posól i popieprz. Duś na małym ogniu przez kolejne 25 minut.
Ugotuj sos. Roztop masło na patelni i dodaj mąkę. Mieszaj i gotuj przez 2 minuty. Następnie wlej mleko małymi porcjami. Posól i popieprz. Gotuj, aż sos będzie miał średnią konsystencję. Dodaj połowę tartego sera. Ostudź i wlej sos do naczynia do pieczenia.