Pierś z kurczaka, wypełniona szpinakiem i serem, czosnkiem. Hit w mojej kuchni

Pierś z kurczaka z nadzieniem ze szpinaku, sera i czosnku to idealna propozycja na domówkę lub spotkanie z przyjaciółmi. Wygląda i smakuje wyśmienicie!

CZEGO POTRZEBUJESZ? 

  • pierś z kurczaka- sześć pojedynczych;
  • rozdrobniony, mrożony szpinak- paczka;
  • kwaśna śmietana 18%- dwie łyżki;
  • ciasto francuskie- trzy opakowania;
  • żółty ser- sześć plasterków;
  • czosnek- cztery ząbki;
  • masło- jedna łyżka;
  • jajko;
  • gałka muszkatołowa- szczypta;
  • sól i pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE: 

Piersi z kurczaka naciąć wzdłuż, tak by powstała kieszonka umożliwiająca późniejsze włożenie farszu. Rozmrożony wcześniej szpinak należy smażyć na maśle, odparowując nadmiar wody. Cztery ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dorzucić na patelnię wraz z gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku. Smażyć przez 2 minuty, a następnie wyłączyć palnik, dodać śmietanę i wymieszać gotowy farsz.

Do naciętych uprzednio piersi z kurczaka włożyć powstałe nadzienie. Na wierzchu farszu ułożyć plasterek sera. Piersi doprawić solą do smaku. Każdy z płatów ciasta francuskiego przeciąć na pół. Z dwóch przeciwnych stron naciąć grube – około dwu centymetrowe, podłużne paski. Pierś z kurczaka ułożyć na środku ciasta francuskiego.

Długość nacięć dostosować do wielkości kurczaka. Należy pamiętać, że mięso musi leżeć na nienaciętej części ciasta francuskiego. Następnie zawijać pierś z kurczaka, ciastem, na zakładkę – tak jak pokazano na zdjęciu.

Zawinięte piersi z kurczaka ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować równomiernie wymieszanym jajkiem. Do rozgrzanego, do 200 stopni piekarnika wstawić potrawę.

Piec przez około 40 minut. Ciasto powinno się zarumienić. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!