Schab, ser, ogórki kiszone…zawijam i wychodzą soczyste roladki mięsne – z tego przepisu robię od 20 lat.
Soczyste roladki mięsne ze smakowitym farszem będą idealnym pomysłem na rodzinny obiad lub jako przekąski na imprezę.
Proste i szybkie w przygotowaniu, potrzebujesz jedynie trzech składników, aby każdy przy stole zachwycał się twoim daniem.
Składniki:
- 700-800g schabu lub karkówki (opcjonalnie można wykorzystać piersi z kurczaka)
- 2-3 ogórki kiszone
- 100g twardego sera
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- inne przyprawy wedle uznania
Przygotowanie:
Mięso pokrój na mniejsze kawałki i rozbij tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek obsyp z dwóch stron solą i pieprzem (oraz innymi przyprawami wedle uznania).
Tak zamarynowane mięso przełóż do dużej miski, przykryj ją dokładnie folią spożywczą, włóż do lodówki i pozostaw na 30-40 minut. W tym czasie można zająć się starciem sera na tarce o grubych oczkach.
Ogórki pokrój wzdłuż na ćwiartki. Wyjmij z lodówki zamarynowane mięso i rozłóż kawałki na blacie. Na brzegu każdego połóż ćwiartkę ogórka i zawiń do środka formując roladkę.
Rozgrzej piekarnik do 180℃ i przygotuj żaroodporne naczynie. Natrzyj naczynie tłuszczem i umieść w nim roladki mięsne, które następnie także delikatnie pokryj tłuszczem.
Wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia posyp roladki startym serem i zostaw je w piekarniku aż się roztopi.
Wyjmij gotowe roladki z piekarnika i podaj do stołu.