Placki ziemniaczane z babcinego przepisy – najlepsze jakie jadłam. Lepiej zapisz przepis
Placki ziemniaczane to potrawa, którą uwielbia każdy.
Robi się je łatwo, szybko, a w dodatku są tanie. Istnieje jednak kilka sposobów na to, by stały się one naszym daniem popisowym.
Ciemniejąca masa na placki ziemniaczane
Kupując ziemniaki w supermarketach niejako „z góry” skazani jesteśmy na dany rodzaj tego produktu oraz źródło jego pochodzenia. W efekcie ma to duży wpływ na zmianę koloru przetartych warzyw.
By zaradzić temu problemowi, wystarczy wykorzystać jedną z poniższych propozycji:
- dodanie do ciasta niewielkiej ilości mleka albo śmietany
- przygotowaną masę posypać mąką ziemniaczaną i przykryć ściereczką, a następnie umieścić w zaciemnionym miejscu
Odpowiedni proces smażenia placków ziemniaczanych
Przystępując do smażenia placków ziemniaczanych należy przygotować odpowiednią patelnię. Najlepszą będzie ta z powłoką nieprzywieraną.
Przy wyborze tłuszczu do smażenia, ograniczmy się do oleju rzepakowego lub tłoczonego z pestek winogron. Zanim zaś wylejemy masę ziemniaczaną na patelnię, należy zaczekać, by dobrze się rozgrzała.

Gdy wylejemy już na rozgrzaną patelnię masę ziemniaczaną i ją uformujemy, to należy zaczekać do momentu zrumienienia jednej strony. Po tym czasie możemy placki odwrócić, a następnie smażyć do zrumienienia strony drugiej. Zatem, nie przewracamy ich od razu i cały czas.
Pyszne przykłady serwowania placków ziemniaczanych
Placki ziemniaczane są na tyle wdzięczną potawą, że mogą być podawane zarówno na słodko, jak i słono. Należy jednak pamiętać, iż w słodkiej wersji placków nie dodajemy do masy cebuli.
Oto najpyszniejsze sposoby podawania placków ziemniaczanych:
- z owocami smażonymi na maśle i cukrem pudrem
- z samym cukrem pudrem lub cukrem zwykłym
- ze słodkim sosem śmietanowym lub bitą śmietaną
- z samą śmietaną 12% i cukrem zwykłym
- z sosem i mięsem gulaszowym
- z jarskim sosem ciemnym lub jasnym
- z ulubionym sosem grzybowym
- z sosem koperkowym do łososia
- po góralsku – z oscypkiem i żurawiną
- z musem jabłkowym
Jak utrzymać ciepłotę placków ziemniaczanych przez dłuższy czas?
Bywa tak, iż często smażymy placki ziemniaczane dla większej ilości osób. Wówczas istotną sprawą jest utrzymanie ich ciepłoty. Dobrym pomysłem będzie tu trzymanie usmażonych już placków w gorącym piekarniku do momentu podania.