Jak zrobić najlepsze kluski do zup: Wypróbuj proste wskazówki, a zupa będzie wyjątkowa.

Jaka jest korzyść z klusek do zup? Są szybkie, łatwe, tanie, a przede wszystkim smakują obłędnie. Po prostu zupa z kluskami będzie pyszna i w 100% „domowa”.

Jakiego środka do konserwowania zup używasz najczęściej? Praktyczną, wygodną i bardzo popularną opcją jest dodawanie różnego rodzaju makaronów – cienkich klusek do zupy, literek lub innych kształtów. Inną opcją są gnocchi lub jeszcze bardziej pracochłonne, ale tym bardziej świąteczne pierogi.

Jak zrobić kluseczki do zupy

Kluski to kwestia czasu. Wymieszaj widelcem trochę mąki, jajka i niewielką ilość wody lub mleka w kubku. Lekko posól.

Jak grube powinno być ciasto?

Gęstość ciasta musi być dokładnie „na tyle”, aby można było wlać (kapać) do zupy. Im grubsze ciasto, tym twardszy i gęstszy powstały sos. Jeśli ciasto jest rzadkie, krople będą kipieć. Gdy tylko raz spróbujemy kapać, następnym razem możemy dobrze oszacować prawidłową gęstość.

Jakiej mąki użyć?

Możemy użyć gładkiej, półszorstkiej lub szorstkiej . Nie pomylimy się nawet z młodą kaszą manną . Różnica będzie w końcowym wyglądzie i smaku – z mąki gruboziarnistej i semoliny kapanie będzie bardziej puszyste, z mąki gładkiej „gładszej i jędrniejszej”.

Jak przyprawić?

Wystarczy dodać sól do ciasta. Możemy również dodać przyprawy, np. startą gałkę muszkatołową , lub drobno posiekaną zieleninę, np. szczypiorek, szczypiorek lub pietruszkę . Nie jest to jednak konieczne, ponieważ warzywa są już w zupie.

Jaka zupa najlepiej nadaje się do klusek?

Znakomicie komponuje się w bulionie (warzywnym, mięsnym), świetnie smakuje w prostej, klarownej zupie z warzywami . Ponieważ kapanie zagęszcza zupę, dodajemy ją głównie do zup, które nie są w żaden inny sposób zagęszczane. Ale w praktyce zastosowanie kapania zależy od nas – przykładami są różne przepisy z naszej książki kucharskiej .

Jak dodać kluseczki do zupy?

Najprościej jest wlać odciek widelcem (czyli przez otwory widelca) do gotującej się zupy. Wlewać powoli i po chwili mieszać. Ale możemy też przelać przez durszlak lub tarkę lub maszynkę do gnocchi – odciek będzie miał wtedy ładny i jednolity kształt przypominający „dżdżownice”. Możemy też wyłożyć ciasto na talerz i powoli wlewać do zupy porcjami.

Można wypróbować jeszcze jedną opcję – włożyć ciasto do torebki do mikrofalówki , wyciąć mały otwór na bułkę i powoli wlać ją do zupy. Działamy szybko , bo ciecierzyca szybko się gotuje. Jak długo mamy gotować ociekanie w zupie? Jeszcze tylko dwie minuty i gotowe. Gotową zupę możemy podać od razu.

Kluski przygotujemy według łatwego przepisu.

W kubku przygotuj 1 jajko, 1 łyżkę wody, 2 łyżki mąki pszennej, szczyptę soli i trochę lubczyku. Wszystkie składniki dobrze ubić widelcem na średnio gęste ciasto. Przygotowujemy torebkę mikrotenową i wlewamy do niej odcieki. Nad garnkiem odcinamy mały róg wypełnionej torebki i wlewamy do zupy cienkie paski kapiącej. Krótko zagotować i odstawić.

error: Treść zabezpieczona !!