Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem: W 15 min zrobiłam te mięsne zapiekane naleśniki.
Dzisiaj zaskoczę cię przepisem na zapiekane naleśniki z mięsem mielonym. To danie jest hitem w moim domu, a dzieci tylko pytają, kiedy je zrobię. Przekonaj się, jak pyszne są te naleśniki.
Obierz czosnek i posiekaj go na drobno. To samo zrób z dymką. Do średniej miski wsadź zmielone mięso wołowe, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie dopraw solą i pieprzem. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie dodaj do mięsa. Wszystkie składniki starannie wymieszaj i odstaw, by smaki się połączyły.
Do osobnej miski wbij kurze jaja, wlej pięć stołowych łyżek mleka, wsyp trochę soli, a następnie ubij trzepaczką. Przygotuj patelnię, rozgrzej na niej odrobinę oleju i smaż naleśniki z jednej strony tak, by miały rumiany kolor.
Na gotowych naleśnikach rozsmaruj farsz z mięsem, a następnie zwiń je w rulon. Blachę do pieczenia wysmaruj olejem, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Przygotowane naleśniki piecz w piekarniku przez 30 minut.