Zapiekane naleśniki bez mąki – jem je z twarogiem co drugi dzień, choć jestem na diecie

Szukasz przepisów na awaryjne sytuacje! Lodówka jest pusta, a domownicy skarżą się na głód?

Uratują się szybkie w przygotowaniu i sycące naleśniki! Te delikatne naleśniki z twarogiem zachwycą Twoje dzieci i musisz uważać, bo błyskawicznie znikają ze stołu!

SKŁADNIKI:

  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 2 łyżki oleju, na przykład słonecznikowego
  • 300 g twarogu
  • 150 g śmietany (albo jogurtu naturalnego – wariant dietetyczny)
  • cukier – do smaku (albo ksylitol – wariant dietetyczny)
  • masło

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

5 jajek roztrzep trzepaczką albo widelcem i dodaj do nich cukier (ksylitol). Dodawaj stopniowo mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszaj tak, aby nie było grudek.

Dodaj olej słonecznikowy oraz mleko. Patelnię posmaruj masłem i smaż na niej naleśniki. Gdy naleśniki będą już gotowe, przygotuj nadzienie. W tym celu utrzyj twaróg z jednym jajkiem i cukrem (ksylitolem).

Masę twarogową rozsmaruj na naleśnikach i zawiń je w rulony. Umieść naleśniki na blaszce do pieczenia, a potem wysmaruj je śmietaną (jogurtem naturalnym).

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, a potem delektuj się pysznym smakiem!

error: Treść zabezpieczona !!