Pyszne zapiekane naleśniki wypełnione mięsem mielonym – 15 min i gotowe. Błyskawicznie znikają z talerza.
Dzisiaj przedstawiam przepis na wyśmienite zapiekane naleśniki, wypełnione mięsem mielonym i serem. Niebo w gębie!
(Porcja-5 naleśników)
Przygotowujemy potrzebne składniki czyli:
- 350g mięsa mielonego
- 100g sera żółtego
- łyżeczka soli kuchennej
- pieprz czarny mielony
- cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- 5 jajek
- 5 łyżek mleka
- łyżka oleju rzepakowego
Zaczynamy od posiekania cebuli i dwóch ząbków czosnku. Wkładamy do miski mięso mielone, dodajemy cebule i czosnek.
Dosypujemy pół łyżeczki soli i doprawiamy pieprzem do smaku. Na tarce ścieramy 100g żółtego sera (drobne oczka) i dodajemy do farszu.
Wszystko dokładnie mieszamy. Do miski wbijamy 5 jajek, dodajemy 5 łyżek mleka i szczyptę soli. Mieszamy przy pomocy trzepaczki. Przygotowujemy patelnię, smarując ją olejem. Smażymy naleśniki z jednej strony, aż do uzyskania żółtego koloru.
Na nieusmażonej stronie naleśnika rozprowadzamy mięso mielone i zawijamy w rolkę. Na blasze do pieczenia, uprzednio posmarowanej olejem rzepakowym kładziemy zawinięte naleśniki.