Pyszne zapiekane naleśniki wypełnione mięsem mielonym – 15 min i gotowe. Błyskawicznie znikają z talerza.

Dzisiaj przedstawiam przepis na wyśmienite zapiekane naleśniki, wypełnione mięsem mielonym i serem. Niebo w gębie! 

(Porcja-5 naleśników)

Przygotowujemy potrzebne składniki czyli:

  • 350g mięsa mielonego
  • 100g sera żółtego
  • łyżeczka soli kuchennej
  • pieprz czarny mielony
  • cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mleka
  • łyżka oleju rzepakowego

Zaczynamy od posiekania cebuli i dwóch ząbków czosnku. Wkładamy do miski mięso mielone, dodajemy cebule i czosnek.

Dosypujemy pół łyżeczki soli i doprawiamy pieprzem do smaku. Na tarce ścieramy 100g żółtego sera (drobne oczka) i dodajemy do farszu.

Wszystko dokładnie mieszamy. Do miski wbijamy 5 jajek, dodajemy 5 łyżek mleka i szczyptę soli. Mieszamy przy pomocy trzepaczki. Przygotowujemy patelnię, smarując ją olejem. Smażymy naleśniki z jednej strony, aż do uzyskania żółtego koloru.

Na nieusmażonej stronie naleśnika rozprowadzamy mięso mielone i zawijamy w rolkę. Na blasze do pieczenia, uprzednio posmarowanej olejem rzepakowym kładziemy zawinięte naleśniki.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!