Po prostu zawijam mięso mielone w kapustę pekińską i piekę: Zapomnij o zwykłych gołąbkach, te są o wiele smaczniejsze

Pyszny obiad z kapusty pekińskiej i mięsa mielonego, który z pewnością pokochasz. Danie jest podobne do dobrze znanych i lubianych gołąbków. Tą wersje jednak przygotujesz dużo szybciej i prościej, a efekt Cię zachwyci!

Potrzebujesz:

    • liście kapusty pekińskiej
    • 100 g surowego ryżu
    • 1 cebula
    • 1 kolorowa papryka
    • 1 marchewka
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki pasty pomidorowej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    • posiekana pietruszka

Dodatkowo:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 150 ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 250 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Kapustę pekińską podziel na pojedyncze liście.

Zalej je wrzątkiem, przykryj i odstaw na 15 minut.

Wlej 100 g ryżu do wrzącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na odrobinie oleju.

Dodaj posiekaną paprykę, startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, sól, czarny pieprz i podsmaż.

Podziel mieszankę na pół – dodaj połowę do miski z mielonym mięsem oraz ryżem, wymieszaj.

Wypełnij masą liście kapusty – w razie potrzeby odkrój twardą część liścia.

Faszerowaną kapustę ułóż na blasze do pieczenia. Dodaj do pozostawionej mieszanki warzyw, sól, paprykę, przyprawy i zagotuj.

Zalej nią kapustę. Polej również gorącą wodą (250 ml). Przykryj wilgotnym papierem do pieczenia oraz folią.

Piecz 40 minut w 220 C. Gotowe danie posyp natką pietruszki.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!