Szczegółowe instrukcje przygotowania tutaj: Oto król wszystkich serników – klasyczny sernik Nowy Jork.
Ten amerykański deser od wielu już lat znajduje się w pierwszej dziesiątce najpopularniejszych deserów. Nie znam osoby, która nie lubiłaby sernika!
Jest wiele różnych rodzajów i smaków, ale dziś chciałabym przedstawić wam wersję klasycznego sernika „Nowy Jork”. Sernik zawsze podaje schłodzony. Uwielbiam serwować go z kulką lodów i ulubionymi, sezonowymi owocami.
Składniki:
- 300 g biszkoptów
- 150g masła
- 500 g serka np. Philadelphia
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 cytryna
- 100 g kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Zmiel ciasteczka w blenderze i dodaj roztopione masło, wymieszaj.
Ciastka włóż do foremki i dokładnie dociśnij je do dna i boków.
Włóż do zamrażalki na 30 minut.
Wymieszaj ser z cukrem pudrem, skrobią, sokiem z cytryny, wanilią, śmietaną i jajkami. Ubij mikserem lub wymieszaj ręcznie za pomocą trzepaczki.
Wlej masę serową do foremki i piecz przez 10 minut w 200 stopniach. Potem piecz kolejna godzina w 120 stopniach.
Sernik pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowe!