Chcesz, żeby owoce z Twoich zbiorów zachowały świeżość nawet przez cały rok: Mamy na to sposób.
Sposób przygotowania:
Do tej metody wybierz owoce świeże oraz nieuszkodzone. Nie mogą być zgniłe oraz nie mogą posiadać oznak pleśni – takie owoce nie przetrwają długo. Włóż je do sitka oraz opłucz dokładnie, kilkukrotnie zimną wodą. Przygotuj słoiki o pojemności 1500 ml. Muszą być czyste i sterylne, a także szczelne.

Suchy słoik napełnij owocami do pełna. Owoce zalej wrzątkiem. Teraz zagotuj wodę w garnku. Dodaj 2 łyżki cukru pudru do każdego słoika. Następnie do każdego słoika wlej przegotowaną wodę. Zamknij pokrywki słoików, a potem zawiń je w koc, aby ostygły.
Słoiki z owocami przechowuj w temperaturze nie wyższej niż 18 stopni Celsjusza. Tak przygotowane owoce zachowają swoją świeżość nawet przez 12 miesięcy.
