Chcesz, żeby owoce z Twoich zbiorów zachowały świeżość nawet przez cały rok: Mamy na to sposób.
Dżemy bez cukru, idealne również dla cukrzyków
Podstawą tej metody jest zbieranie jedynie owoców o wysokiej jakości – dojrzałych, bez oznak pleśni, zgnilizny, a także uszkodzeń. Nadadzą się tu wszystkie owoce, z których można sporządzić kompot, czyli np. śliwki, truskawki, czereśnie, jabłka, gruszki, maliny, brzoskwinie oraz morele.

Słoiki muszą być wysterylizowane, a więc pozbawione bakterii. Taki proces polega na zagotowaniu słoików i nakrętek lub długim podgrzaniu ich w kuchence mikrofalowej i przetarciu ich alkoholem. Kolejnym krokiem jest ułożenie niekrojonych owoców w miseczkach (kroimy jedynie większe egzemplarze).
Ułożone do samej góry owoce posypujemy odrobiną soli, która je zakonserwuje i podkreśli ich słodki smak. Teraz przyszedł czas na dociśnięcie owoców i zakręcenie nakrętki.
