Chcesz, żeby owoce z Twoich zbiorów zachowały świeżość nawet przez cały rok: Mamy na to sposób.

Tak przygotowana zawartość już będzie słodka, ale jeśli chcesz możesz do owoców dodać miodu na kilka godzin przed włożeniem do słoika, aby się zamarynowały. Proporcje to 2-3 łyżki miodu na kilogram owoców. Wszystko sterylizujemy w garnku przez około 10 minut w temperaturze 80-90 stopni.

Jeśli owoce się zagotują wcześniej, czas można skrócić nawet do 5 minut. Proces możesz zakończyć, w momencie, gdy owoce puszczą sok, który będzie tu głównym konserwantem. Słoiki przykrywamy kocem i odstawiamy do ostygnięcia w pozycji odwróconej.

Tak zakonserwowane owoce przechowujemy, jak tradycyjny dżem – w niskiej temperaturze oraz w zacienionym miejscu. Warto upewnić się, że wieczka nie są ani poluzowane, ani nie przeciekają. Powstałe przetwory są słodkie i pyszne tak samo jak świeże owoce, dzięki czemu można je wykorzystać w wielu różnych przepisach.

Jeśli nie dodasz miodu, zawartość słoików będzie mogła być spożywane również przez osoby, które mają problem z utrzymaniem stałego poziomu glukozy we krwi np. cukrzyków i osób z insulinoopornością.

error: Treść zabezpieczona !!