Jeśli lubisz pączki, koniecznie wypróbuj ten przepis, który ma ponad 100 lat – najlepszy przepis jaki znam
Pączki są jednym z najbardziej lubianych słodkich przysmaków w Polsce. Choć można je kupić w każdej cukierni, to jednak wiele kobiet woli przygotować ten przysmak samodzielnie w domu.

Jeżeli zaliczasz się do tej drugiej grupy, specjalnie dla Ciebie znaleźliśmy nie lada gratkę – stuletni przepis na pączki!
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 5 dag drożdży,
- szklanka mleka,
- 6 żółtek,
- 0,5 szklanki cukru,
- 15 dag masła,
- smalec do smażenia,
- kieliszek rumu albo wódki,
- konfitura.
Sposób przygotowania:
Na małym ogniu zagotuj mleko, po czym dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj dokladnie, by uniknąć powstania grudek. Gdy mleko wystygnie dodaj do niego drożdże i łyżkę cukru. Żółtka utrzyj z cukrem, a następnie wlej do rozczynu i wymieszaj. Dodaj pozostałą mąkę oraz alkohol.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, wlej do niego rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstaw na około pół godziny w ciepłe miejsce. Formuj z ciasta małe pączki. Gdy skończysz, odstaw na około 20 minut do wrośnięcia.