Przygotuj patyczki na szaszłyki – Wciąż gotuję makaron, ale nigdy o tym nie pomyślałam – Wszyscy w domu je uwielbiają.

Makarony można przyrządzić na wiele różnych sposobów, zapiekane, z sosami, podsmażane itp. Ile głów tyle pomysłów. W tym przepisie rolę główną będzie miał właśnie makaron, ale w formie szaszłyków.

Aby przygotować makaronowe szaszłyki będzie nam potrzebne:

  • 250 g makaronu penne,
  • woda (około 800 mL), łyżeczka soli i łyżeczka oliwy z oliwek – to wszystko będzie nam potrzebne do ugotowania makaronu,
  • 200 g startego sera (gatunek wedle własnego uznania, jednak bardzo dobrze sprawdzi się gouda albo cheddar),
  • 200 g kiełbasy (można ją zastąpić salami albo marynowanym tofu pokrojonym w plasterki),
  • zielone i czarne oliwki (ilość może się zmieniać w zależności od potrzeb, w naszym wypadku jest to 10 zielonych i 8 czarnych),
  • 15 g kukurydzy,
  • 2 łyżki ketchupu (ketchup można zastąpić koncentratem pomidorowym),
  • 9 sztuk patyczków do szaszłyków.

Przejdźmy do przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy oliwę oraz sól, a następnie mieszamy.

Następnie wsypujemy makaron i gotujemy według zaleceń polecenia, aby stał się tzw. „al dente”.

Gdy makaron będzie już gotowy, należy go odcedzić i poczekać aż ostygnie. Gdy będzie można wziąć go bez problemu w ręce, bierzemy patyczki do szaszłyków i nadziewamy go.

Na blaszce wykładamy papier do pieczenia, a następnie układamy na niej szaszłyki.

Bierzemy ketchup (opcjonalnie koncentrat pomidorowy) i rozsmarowywujemy go na makaronie.

Następnie na naszych szaszłykach kładziemy kiełbasę i oliwki, a całość posypujemy serem.

Na wierzch układamy drugą warstwę składającą się z kiełbasy i kukurydzy.

Przygotowane szaszłyki wstawiany do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, do roztopienia i zarumienienia się sera.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!