Jak piec duże kawałki mięsa. Przydatne wskazówki. Dzięki nim mięso ma rumianą skórkę, jest soczyste i miękkie.

Tajniki idealnie upieczonego mięsa o rumianej i chrupiącej skórce. Miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Palce lizać!

Schab, karczek, łopatka, czy szynka upieczone w całości w piekarniku wyglądają obłędnie na świątecznym stole. Trzeba jednak znać tajemnice pieczenia mięsa, aby było idealnie wypieczone, mięciutkie i soczyste.

Niejednokrotnie efekt nie jest tak imponujący jakbyśmy chcieli. Mięso jest przypalone, za suche, za twarde i w ogóle daleko mu do ideału.

Każda pani domu ma mniej lub bardziej udane próby przyrządzenia tego dania, ale ucząc się na własnych błędach poznajemy w końcu tajemnice idealnie upieczonego mięsa.

Jeśli chcesz szybciej posiąść tę wiedzę, unikając niepotrzebnych porażek, dziś zdradzę Ci kilka wskazówek, które pomogą Ci przyrządzić doskonale upieczone mięso, na wyjątkowe okazje lub pyszny, niedzielny obiad.

Wybór mięsa

Zacznijmy od „upolowania” odpowiedniego kawałka mięsa Najlepiej prezentują się porcje mięsa bez kości, jak schab, filet, szynka wieprzowa bądź karczek. Należy również zwrócić uwagę na wielkość kupowanego kawałka mięsa.

Idealne będą te, które ważą około 2-2,5 kg, nie za małe, a nie za duże. Zbyt spory kawałek mięsa może za bardzo upiec się przy brzegach, natomiast ciężkim zadaniem będzie, aby dobrze upiec go w środku.

Marynata

error: Treść zabezpieczona !!