Szef kuchni pewnej restauracji dał mi przepis na tą pyszną przekąskę z cukinii. Każdy ją pokocha.
Cukinia jest źródłem wielu witamin i minerałów a do tego jest świetnym towarzyszem osób trzymających linię.
Przepisów na cukinię znamy całe mnóstwo: smażoną, duszoną, grillowaną lub na parze. Dzisiaj jednak przedstawimy Wam dwa przepisy na chrupiącą cukinię z piekarnika – idealną przekąskę i na zimno i na gorąco.
Cukinia z przyprawami
Przepis:
- młode cukinie: 3-4 sztuki
- papryka słodka: 1 łyżeczka
- czosnek: 3 średnie ząbki
- sól: 1 mała łyżeczka
- olej roślinny 1 mała łyżeczka
- ser żółty (twardsza odmiana): 50 g
Cukinię umyj ale nie obieraj, pokrój na słupki o długości około 5 cm i posyp solą. W drugiej misce przygotuj marynatę: zetrzyj ser na grubych oczkach i wymieszaj go z olejem oraz przyprawami, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Kawałki cukinii obtaczaj dokładnie w marynacie (najlepiej każdy odzielnie). Przygotowane warzywa rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, tak, aby się ze sobą nie stykały i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 – 20 minut. Tak przygotowana cukinia najlepiej smakuje na ciepło, podawana z dipem jogurtowym lub samą śmietaną.
Cukinia z chrupiącą posypką
Przepis:
- młode cukinie: 2-3 sztuki
- łyżeczka soli
- łyżka stołowa mąki pszennej
- łyżka stołowa bułki tartej lub sezamu
- 2 średnie jajka
- łyżka śmietany
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- opcjonalnie: pół łyżeczki chmielu suneli
Cukinię umyj i pokrój w słupki lub talarki – według uznania, posyp solą i odstaw na około 15 minut aby uwolniła się woda. Po tym czasie odlej nadmiar płynu i osusz kawałki warzywa, najlepiej ręcznikiem papierowym. Przełóż cukinię do rękawa lub woreczka foliowego, wsyp do środka mąkę i mocno wytrząsaj, tak, aby mąka równomiernie rozłożyła się na kawałkach.
Bułkę tartą lub sezam wymieszaj z przyprawami a jajka ubij ze śmietaną i szczyptą soli. Talarki lub słupki maczaj pojedynczo w jajku, obtaczaj w przyprawach i układaj na blaszce do pieczenia. Tak przygotowaną cukinię upiecz w 220 stopniach przez 15 minut. Bułka tarta lub sezam utworzą na cukinii chrupiącą skórkę a przyprawy dopełnią smaku.