Szef kuchni pewnej restauracji dał mi przepis na tą pyszną przekąskę z cukinii. Każdy ją pokocha.

Cukinia jest źródłem wielu witamin i minerałów a do tego jest świetnym towarzyszem osób trzymających linię.

Przepisów na cukinię znamy całe mnóstwo: smażoną, duszoną, grillowaną lub na parze. Dzisiaj jednak przedstawimy Wam dwa przepisy na chrupiącą cukinię z piekarnika – idealną przekąskę i na zimno i na gorąco.

Cukinia z przyprawami

Przepis:

  • młode cukinie: 3-4 sztuki
  • papryka słodka: 1 łyżeczka
  • czosnek: 3 średnie ząbki
  • sól: 1 mała łyżeczka
  • olej roślinny 1 mała łyżeczka
  • ser żółty (twardsza odmiana): 50 g

Cukinię umyj ale nie obieraj, pokrój na słupki o długości około 5 cm i posyp solą. W drugiej misce przygotuj marynatę: zetrzyj ser na grubych oczkach i wymieszaj go z olejem oraz przyprawami, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Kawałki cukinii obtaczaj dokładnie w marynacie (najlepiej każdy odzielnie). Przygotowane warzywa rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, tak, aby się ze sobą nie stykały i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 – 20 minut. Tak przygotowana cukinia najlepiej smakuje na ciepło, podawana z dipem jogurtowym lub samą śmietaną.

Cukinia z chrupiącą posypką

Przepis:

  • młode cukinie: 2-3 sztuki
  • łyżeczka soli
  • łyżka stołowa mąki pszennej
  • łyżka stołowa bułki tartej lub sezamu
  • 2 średnie jajka
  • łyżka śmietany
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • opcjonalnie: pół łyżeczki chmielu suneli

Cukinię umyj i pokrój w słupki lub talarki – według uznania, posyp solą i odstaw na około 15 minut aby uwolniła się woda. Po tym czasie odlej nadmiar płynu i osusz kawałki warzywa, najlepiej ręcznikiem papierowym. Przełóż cukinię do rękawa lub woreczka foliowego, wsyp do środka mąkę i mocno wytrząsaj, tak, aby mąka równomiernie rozłożyła się na kawałkach.

Bułkę tartą lub sezam wymieszaj z przyprawami a jajka ubij ze śmietaną i szczyptą soli. Talarki lub słupki maczaj pojedynczo w jajku, obtaczaj w przyprawach i układaj na blaszce do pieczenia. Tak przygotowaną cukinię upiecz w 220 stopniach przez 15 minut. Bułka tarta lub sezam utworzą na cukinii chrupiącą skórkę a przyprawy dopełnią smaku.

Do tego przepisu świetnie pasuje sos czosnkowy lub śmietana. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!