To spektakularne danie idealnie nada się na prostą kolację. Pyszne nadzienie i delikatne ciasto.
Z drobiu najbardziej lubię jeść udka z kurczaka. Obfita ilość mięsa i ta pyszna rumiana skórka. Ale większość przepisów wciąż się powtarza, opiera się zwykle na smażeniu, gotowaniu bądź duszeniu mięsa.
Szukałam jakiegoś nowego pomysłu na przyrządzenie kurczaka i oto wpadłam na te genialnie pyszne i efektowne danie! Soczysty kurczak i puree ziemniaczane, w chrupiącym cieście francuskim – danie, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa!
Przepis na udka z kurczaka z pieca jest wprost stworzony dla gospodyń, które kochają rozpieszczać swoich domowników i zaskakiwać gości! Soczysty kurczak w skorupce z chrupiącego ciasta cieszy się niesłychaną popularnością na spotkaniach towarzyskich. Dzieci również uwielbiają te danie, a goście uparcie proszą o przepis.
SKŁADNIKI
- 500 g ciasta francuskiego
- 300 g pieczarek
- 700 g ziemniaków
- 6 udek z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 50 ml mleka
- 30 g masła
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Obierz ziemniaki, pokrój na małe kawałki i ugotuj na miękko. Gotowe ziemniaki utłucz na puree, dodając do nich mleko, masło i sól.
Cebulę drobno posiekaj. Umyj i posiekaj grzyby. Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię, podsmaż cebulę aż stanie się przezroczysta, a następnie dodaj pieczarki i smaż do momentu aż cała ciecz wyparuje. Wymieszaj grzyb z tłuczonymi ziemniakami.
Kurczaka posól i popieprz do smaku, a następnie usmaż na oleju roślinnym na złotobrązowy kolor (10–15 minut).
W czasie gdy kurczak jest na patelni, rozwałkuj ciasto na pokrytym mąką stole, na grubość około 3 mm, i pokrój na kwadraty 15 x 15 cm. Zroluj pozostałe resztki w ciasne małe ciastka i umieść je na dole każdego kwadratu, tak aby spód torebki nie pękł po upieczeniu.
W środku każdego kwadratu umieść po 2 łyżki nadziania ziemniaczanego, a na nim ułóż nogę z kurczaka. Zbierz krawędzie ciasta wokół kości i zawiąż je nitką, ale nie za ciasno.
Blachę do pieczenia przykryj pergaminem i starannie ułóż przygotowane nóżki. Owiń wystające kości w folię aluminiową, aby się nie przypaliły.
Włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 20-30 minut. Po ugotowaniu usuń nici z ciasta, folię i podawaj do stołu. Smacznego!