To spektakularne danie idealnie nada się na prostą kolację. Pyszne nadzienie i delikatne ciasto.

Z drobiu najbardziej lubię jeść udka z kurczaka. Obfita ilość mięsa i ta pyszna rumiana skórka. Ale większość przepisów wciąż się powtarza, opiera się zwykle na smażeniu, gotowaniu bądź duszeniu mięsa.

Szukałam jakiegoś nowego pomysłu na przyrządzenie kurczaka i oto wpadłam na te genialnie pyszne i efektowne danie! Soczysty kurczak i puree ziemniaczane, w chrupiącym cieście francuskim – danie, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa!

Przepis na udka z kurczaka z pieca jest wprost stworzony dla gospodyń, które kochają rozpieszczać swoich domowników i zaskakiwać gości! Soczysty kurczak w skorupce z chrupiącego ciasta cieszy się niesłychaną popularnością na spotkaniach towarzyskich. Dzieci również uwielbiają te danie, a goście uparcie proszą o przepis.

SKŁADNIKI

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 300 g pieczarek
  • 700 g ziemniaków
  • 6 udek z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 50 ml mleka
  • 30 g masła
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Obierz ziemniaki, pokrój na małe kawałki i ugotuj na miękko. Gotowe ziemniaki utłucz na puree, dodając do nich mleko, masło i sól.

Cebulę drobno posiekaj. Umyj i posiekaj grzyby. Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię, podsmaż cebulę aż stanie się przezroczysta, a następnie dodaj pieczarki i smaż do momentu aż cała ciecz wyparuje. Wymieszaj grzyb z tłuczonymi ziemniakami.

Kurczaka posól i popieprz do smaku, a następnie usmaż na oleju roślinnym na złotobrązowy kolor (10–15 minut).

W czasie gdy kurczak jest na patelni, rozwałkuj ciasto na pokrytym mąką stole, na grubość około 3 mm, i pokrój na kwadraty 15 x 15 cm. Zroluj pozostałe resztki w ciasne małe ciastka i umieść je na dole każdego kwadratu, tak aby spód torebki nie pękł po upieczeniu.

W środku każdego kwadratu umieść po 2 łyżki nadziania ziemniaczanego, a na nim ułóż nogę z kurczaka. Zbierz krawędzie ciasta wokół kości i zawiąż je nitką, ale nie za ciasno.

Blachę do pieczenia przykryj pergaminem i starannie ułóż przygotowane nóżki. Owiń wystające kości w folię aluminiową, aby się nie przypaliły.

Włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 20-30 minut. Po ugotowaniu usuń nici z ciasta, folię i podawaj do stołu. Smacznego!

Spektakularne danie idealnie nada się na prostą kolację i na świąteczną ucztę! Jeśli podoba Ci się nasz nowy przepis na nóżki z kurczaka, nie zapomnij go zapisać w zakładkach i podzielić się nim ze znajomymi w mediach społecznościowych!


error: Treść zabezpieczona !!