Pieczone warzywa jeszcze nigdy nie smakowały tak dobrze: Przepis na szybki i smaczny obiad.
Przedstawiamy Państwu smaczny, zdrowy obiad z prostych składników. To pyszne danie sprawi, że Twoje mieszkanie i ulica będą nim pachniały.

Składniki:
- 1 por
- 1 marchewka
- 2 papryki
- pietruszka
- koperek
- 4 ziemniaki
- 1 średnia kapusta
- 4 jajka
- sól
- zmielony czarny pieprz
- zioła prowansalskie
- 50 ml mleka (1/4 szklanki)
- 30 ml oliwy z oliwek (2 łyżki stołowe)
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
- 200 g ulubionego sera (najlepiej o mniejszej zawartości tłuszczu)
Na sos:
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- koperek
Przygotowanie:
Dodaj cienko pokrojone pory do okrągłej szklanej miski. Następnie dodać grubo startą marchewkę.

Usuń łodygę i nasiona z papryki, pokrój ją w drobną kostkę i dodaj do miski. Dodaj posiekany koperek z natką pietruszki.

Ziemniaki obrać, umyć, odcisnąć z nadmiaru płynu i przełożyć do miski. Na koniec dodać poszatkowaną kapustę.

Dodaj jajka do głębokiej miski. Posyp solą, czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i ubij trzepaczką.

Następnie wlej mleko i olej do miski i ponownie ubij. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszać.

Mieszankę wlewamy do warzyw w misce i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie równomiernie rozprowadź masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 200°C. Przygotuj sos: dodaj jogurt do małej miski.

Następnie dodaj majonez i rozgnieć czosnek. Na koniec dodać posiekany koperek i wszystko razem wymieszać.

Po upływie tego czasu blachę wyjąć z piekarnika, posypać wierzch serem i piec jeszcze 10-12 minut w temperaturze 200°C. Warzywny przysmak podajemy z pysznym sosem.
