Pieczone warzywa jeszcze nigdy nie smakowały tak dobrze: Przepis na szybki i smaczny obiad.

Przedstawiamy Państwu smaczny, zdrowy obiad z prostych składników. To pyszne danie sprawi, że Twoje mieszkanie i ulica będą nim pachniały.

Składniki:

  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 2 papryki
  • pietruszka
  • koperek
  • 4 ziemniaki
  • 1 średnia kapusta
  • 4 jajka
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 50 ml mleka (1/4 szklanki)
  • 30 ml oliwy z oliwek (2 łyżki stołowe)
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
  • 200 g ulubionego sera (najlepiej o mniejszej zawartości tłuszczu)

Na sos:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek

Przygotowanie:

Dodaj cienko pokrojone pory do okrągłej szklanej miski. Następnie dodać grubo startą marchewkę.

Usuń łodygę i nasiona z papryki, pokrój ją w drobną kostkę i dodaj do miski. Dodaj posiekany koperek z natką pietruszki.

Ziemniaki obrać, umyć, odcisnąć z nadmiaru płynu i przełożyć do miski. Na koniec dodać poszatkowaną kapustę.

Dodaj jajka do głębokiej miski. Posyp solą, czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i ubij trzepaczką.

Następnie wlej mleko i olej do miski i ponownie ubij. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszać.

Mieszankę wlewamy do warzyw w misce i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie równomiernie rozprowadź masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 200°C. Przygotuj sos: dodaj jogurt do małej miski.

Następnie dodaj majonez i rozgnieć czosnek. Na koniec dodać posiekany koperek i wszystko razem wymieszać.

Po upływie tego czasu blachę wyjąć z piekarnika, posypać wierzch serem i piec jeszcze 10-12 minut w temperaturze 200°C. Warzywny przysmak podajemy z pysznym sosem.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!