Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem: Pieczone żeberka wieprzowe w słodkim sosie.
Nasze pieczone żeberka wieprzowe w słodkim sosie podbiją duszę smakosza już od pierwszego kęsa.
A ten, kto upiekł, również z pewnością będzie zadowolony z efektu. Przygotowanie tej przystawki jest łatwe. Jednak żeberka w stylu restauracyjnym są wyrafinowane, soczyste i pachnące.

Pieczone żeberka wieprzowe
Składniki
- 1,2 kg żeberek wieprzowych
 - 100 g ketchupu
 - 0,5 łyżeczki suchego czosnku lub 3-4 ząbki
 - 4 łyżki sosu sojowego
 - 2 łyżki brązowego cukru
 - 0,5 cytryny
 - 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
 - 100 g musu jabłkowego
 - 0,5 łyżeczki cynamonu
 
Przygotowanie
Wymieszaj wszystkie składniki oprócz mięsa na marynatę.

Żeberka wieprzowe dobrze wymieszaj z sosem. I marynuj w lodówce przez co najmniej pół godziny. Zalecam półtorej godziny.

Po pół godzinie (1,5 h) mięso należy przenieść do naczynia do pieczenia. Przykryj folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 50 minut.

Po tym czasie ściągnij folię i dalej piecz żeberka przez kolejne 30-40 minut bez folii. A co 10-15 minut żeberka należy posmarować sosem na wierzchu, aby dokładnie namoczył mięso. Gdy pojawi się złota skórka, wyjmij je z piekarnika.
