Już nie robię frytek – Te pieczone ziemniaczki w tej marynacie są przepyszne – chrupiąca skórka gwarantowana
Masz ochotę na chrupiące i aromatyczne ziemniaczki? Poznaj tajemniczy sposób, a już zawsze będziesz stosował ten przepis.
Ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów. Gotowane w wodzie, jako puree, frytki czy składnik potraw z mąki jak kopytka, kluski itp. Królują na naszych stołach od zawsze i świetnie wpasowują się w zestawy z rybami, mięsem i zestawem surówek.

Mój przepis na pieczone ziemniaki z pewnością pomoże Wam przygotować wyśmienite danie z bardzo prostych składników.
Tajemnicą tego przepisu jest pikantna marynata sporządzona z sosu sojowego, miodu i czosnku. To ona powoduje, że ziemniaki po upieczniu mają przepyszną, chrupiącą skórkę w złotym kolorze.
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- ziemniaki – 1 kg
- czosnek – 4-5 ząbków
- sos sojowy – 2 łyżki
- olej roślinny – 2 łyżki
- musztarda najlepiej łagodna – 3 łyżki
- miód – 1 łyżka
- ulubione zioła do podkręcenia smaku – tymianek, rozmaryn, oregano
- sól
PRZYGOTOWANIE DANIA:
Ziemniaki w łupinkach wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej wodą tak, aby je zakryła. Dodaj sól, ale dopiero wtedy, gdy woda zacznie wrzeć.

Zmniejsz ogień i ugotuj ziemniaki aldente czyli tak, aby były lekko twarde. Po odcedzeniu wody odstaw ziemniaki do wystygnięcia.
3. Sporządź tajemniczą marynatę : połącz w naczyniu wszystkie składniki (olej roślinny, sos sojowy, musztardę, miód, wybrane zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek). Uważaj z solą, gdyż sos sojowy ma ją w swoim składzie, dodaj tylko w razie potrzeby.
4. Pokrój ziemniaki w plastry, ale nie obieraj ich wcześniej. Tak przygotowane ziemniaki przełóż do miski z marynatą, delikatnie je obtaczając. Odstaw na krótki czas.
5. Do wysmarowanego masłem naczynia do pieczenia przełóż ziemniaki i piecz w 200 stopniach do uzyskania złotego koloru.